Fotografie begon voor mij als hobby, maar is uitgegroeid tot veel meer dan dat. Ik verdien nu mijn brood met fotografie en ik mag mensen helpen met het ontwikkelen van hun fotografie. Dat is geweldig, want ik haal er veel voldoening uit en ik doe dit met heel erg veel plezier. Dat is voor mij het allerbelangrijkste, het plezier in fotograferen en dat zal nooit meer verdwijnen.

Echter heb ik last van de fotografie vloek. Zo kan ik niet naar Het Perfecte Plaatje kijken. Het kan regelrecht in het rijtje samen met Goede Tijden, Slechte Tijden. Soms leuk om naar te kijken, maar je hebt er helemaal niks aan. Daarnaast kijk ik erg kritisch naar foto’s van anderen. Ik kan het nog steeds een prachtige foto vinden, maar vind toch vaak dingetjes die misschien beter hadden gekund. Ja, ik ben mij ervan bewust dat foto’s technisch niet perfect hoeven te zijn en dat iedereen een andere mening heeft, maar toch kan ik er niet altijd 100% van genieten.

De fotografie vloek reflecteert zich ook op mijn eigen werk. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande foto. Veel mensen zullen dit vast en zeker een prachtige foto vinden. Het enige wat ik zie is dat de foto niet 100% symmetrisch is. Hoe stom is het dat ik dat tijdens het fotograferen niet heb gezien, denk ik dan. Als je weet hoe de foto is gemaakt snap je het wel. Ik en mijn apparatuur waren enkele millimeters verwijderd van de gracht en ik wilde de auto naast mij niet beschadigen. In mijn ogen zijn dit smoesjes en is deze foto meteen afgeschreven en niet het delen waard.

Ik heb last van de fotografie vloek en ik denk niet dat er een manier is om die te doorbreken. Aan de andere kant, als een foto voor mij écht gelukt is, dan duurt de euforie dagenlang. Het gevoel van zo’n ‘overwinning’ is het hebben van de fotografie vloek absoluut waard.

Herken jij deze situatie en hoe ga jij daarmee om?

 

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep