Als je lekker op straat je camera en statief erbij pakt trek je al heel snel de aandacht van voorbijgangers. Gelukkig is dit vaker positief dan negatief.  Maar op één avond maakte ik letterlijk alles mee, positief én negatief. Welke situatie herken jij?

Deze week zette ik mijn statief neer in Utrecht op de Oudegracht. Ik moest deze avond een workshop nachtfotografie geven, maar ik was er al vroeg. Ik begon met wat sfeerfoto’s en was net voor het blauwe uurtje aanwezig. Ik had de camera en statief nauwelijks klaargezet en de eerste persoon kwam al naar mij toe: ”Wat ben je van plan?” Netjes legde ik uit wat de bedoeling was en de persoon was oprecht geïnteresseerd. Meneer maakt ook regelmatig foto’s en wilde dat maar al te graag aan mij laten zien. Hoe leuk ik het ook vind om die foto’s te bekijken had ik weinig tijd. Dringend, maar vriendelijk moest ik de man vertellen dat ik door moest. Niet getreurd, we zijn nu vrienden op Facebook en ik kreeg alsnog de kans om zijn foto’s te bekijken. Als ik de foto’s eerder had gezien had ik hem uitgenodigd voor de workshop. Er kon hier en daar nog wel wat beter… 🙂

 

Renzo Gerritsen Fotografie

Workshop avondfotografie

 

Tijdens het fotograferen zie ik mensen vaak wachten tot ik de foto hebt gemaakt. De mensen die wachten laat ik altijd voor gaan, want 30 seconden wachten is een beetje te gek, De mensen die niet wachten, maar onder mijn camera doorkruipen, die verdienen van mij een lintje. Eigenlijk is het allemaal voor niets, want snelle bewegingen van mensen worden niet of nauwelijks door de camera opgepikt. Toch vind ik het enorm sympathiek.

Inmiddels was de workshop begonnen. Op een gegeven moment kwamen twee mensen langslopen. Ze keken verward naar de richting waar de camera’s op staan en vroegen zich af wat er aan de hand was. Er is niks aan de hand, het is gewoon een workshop. Meestal vertel ik dat de mensen niet en zeg ik bijvoorbeeld: ”Mark Rutte is aan het winkelen op Hoog Catharijne, hij komt er zo aan”. Flauw grapje. Leuk. Dit gebeurt vaak meerdere keren per avond.

‘Opzouten!’

Nadat de workshop was afgelopen ging ik nog een timelapse maken. Vervolgens hoorde ik een man zeggen dat ik moest opzouten. De woorden ‘opzouten’ en ‘wegwezen’ horen als je een timelapse maakt is mijn grootste nachtmerrie. Sommige mensen kunnen geïrriteerd of boos op mij reageren. Dit, in combinatie met wat alcohol of niet snappen wat ik nu precies fotografeer, leidt soms tot situaties waarin discussie of agressie een rol speelt. Die persoon wil absoluut niet in beeld, om wat voor reden dan ook, en zal de confrontatie met je opzoeken. Meestal is het snel opgelost als je rustig blijft en de situatie uitlegt of je foto’s laat zien. Dit keer was er meer voor nodig.

De man werd enorm agressief en was niet voor reden vatbaar. Hij wilde per sé dat ik vertrok. Dat was voor mij geen optie, want ik zat middenin mijn timelapse! Koste wat kost moest die camera op die plek blijven staan, want ik had geen zin om het opnieuw te doen. Gelukkig waren zijn vrienden in de buurt die wél voor reden vatbaar waren (lees: enigszins nuchter). Aan deze mensen heb ik de situatie uitgelegd. Die hebben de man vervolgens gekalmeerd en hem naar een andere plek gebracht. Pfieuw, mijn timelapse is gered.

 

Nachtfotografie

 

Popeye en meneer agent

Sommige mensen zijn in een gekke bui en gaan voor je camera staan, gaan poseren en vragen vervolgens om een foto. De eerste keer is dat leuk, maar na drie keer ben je er wel klaar mee. Toch ben ik gaan fotograferen op donderdagavond in studentenstad Utrecht tijdens carnaval. Je raadt het al. Tussen het fotograferen door moest ik meer dan eens de dronken carnavalganger fotograferen, omdat ze voor de camera gingen poseren. In dit geval vond ik dat helemaal niet erg en werd er enorm vrolijk van. Ik ben zelf ook jong en als ik niet aan het fotograferen was was ik lekker mee de kroeg in gegaan.

Tijdens het fotograferen maak je de leukste en gekste dingen mee. Niet alleen zie je zelf heel veel om je heen gebeuren. Het contact met de mensen is ook hartstikke leuk en gezellig. Natuurlijk heb je de clown en heel zelden de agressieveling, maar dat mag de pret niet drukken. Het fotograferen is nooit saai en het is ook een goede ijsbreker voor een mooi gesprek. Welke situatie heb jij weleens meegemaakt en wat doe je dan in zo’n situatie? Laat het mij weten in de reacties!

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!