Een light tube is niets anders dan een gekleurde buis die licht geeft. Gelukkig kan je deze gemakkelijk zelf maken! Met een light tube kan je brede banen licht creëren. Met een beetje creativiteit kan je met één light tube wel 10 verschillende ontwerpen maken.

Benodigdheden:

  • Zaklamp met clip
  • Doorzichtige folie
  • Gekleurde folie (gels)
  • Overtrek- of bakpapier
  • Kurk met aluminiumfolie
  1. Start met de doorzichtige folie. Dit wordt de basis van je lightsaber. Het is belangrijk om een wat dikkere folie te kiezen zodat je lightsaber niet knikt zodra je ermee zwaait. De lengte bepaal je zelf. Hoe langer de buis, hoe groter de lichtbanen worden.
  2. Knip nu de gekleurde folie in ongeveer dezelfde maat als de doorzichtige folie, het liefst net wat smaller aan de zijkanten. De gekleurde folie leg je bovenop de doorzichtige folie.
  3. Je kunt nu beginnen met rollen. Rol de buis op tot een mooie rol en zorg ervoor dat de zaklamp er nog goed in past. Gebruik elastiekjes om de folies opgerold te houden en plak de rol vervolgens netjes vast met doorzichtige tape. Je hebt nu je eigen lightsaber gemaakt.

Geeft je lightsaber niet genoeg licht? Plaats dan het overtrek- of bakpapier bovenop de doorzichtige en gekleurde folie. Het overtrek- of bakpapier moet hetzelfde formaat hebben als de gekleurde folie. Door het overtrek- of bakpapier toe te voegen zorg je ervoor dat het licht van de zaklamp beter wordt verspreid.

 

Benodigdheden light tube lightpainting

 

Kurk

De kurk is op meerdere manieren erg handig voor je lightsaber. Zonder kurk zal je namelijk lichtstrepen krijgen op je muren, plafond en vloer door het licht van je zaklamp. Door het uiteinde van de lightsaber dicht te maken met een kurk kan je dit voorkomen. Plaats wat aluminiumfolie aan de onderkant van de kurk. Je zal namelijk zien dat het licht in het begin van je lightsaber erg sterk is, maar vervolgens afzwakt. Het aluminiumfolie zorgt ervoor dat je minder lichtafval krijgt. Tot slot kan je een gaatje maken in de bovenkant van de kurk. Je kunt er dan een sterretje of een veertje in plaatsen voor een extra lichteffect aan het eind van je lightsaber.

TL kleurhulzen

TL kleurhulzen zijn gemaakt om TL-lampen van een andere kleur te voorzien. Met deze kleurhulzen maak je heel makkelijk je eigen LED-balk. Deze kleurhulzen hebben een diameter van 26,5 mm waardoor een Nitecore zaklamp hier perfect in past. Stop de zaklamp in de kleurhuls, zet hem aan en je kunt beginnen! Je hoeft hiervoor niets in elkaar te knutselen. Deze kleurhulzen zijn online te bestellen.

 

Benodigdheden light tube lightpainting

De benodigdheden voor een zelfgemaakte light tube.

Mogelijkheden met je zelfgemaakte light tube

Met enkele simpele toevoegingen kan je met je light tube meer creëren dan enkel een gekleurde lichtstreep. Zo bestaan er zaklampen met een strobefunctie, oftewel een knipperfunctie. Als je de knipperfunctie van de zaklamp tijdens het lightpainten aan zet krijg je onderbroken lichtstrepen, een beetje een zebra-effect.

Je kunt aan de bovenkant van de tube ook twee stukken zwarte tape plaatsen. In plaats van een zebra-effect heb je aan de bovenkant twee streepjes. Dit geeft de bovenkant van je lichtstreep een leuk en spannend detail. Tot slot kan je bijvoorbeeld een gekleurde veer of sterretje aan de buis vastmaken met tape of een elastiek. Een oranje veer in een blauwe light tube zorgt voor een oranje randje boven de blauwe lichtstreep. Het sterretje zorgt voor een randje met vonken. Zo kan je met hele simpele dingen verschillende lichtbanen creëren met leuke details.

Als je aan de slag gaat met lightpainting, probeer dan veel instellingen en attributen uit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hoe meer je experimenteert, hoe makkelijker en leuker het wordt. Tot slot de laatste en misschien wel belangrijkste tip: heb plezier!

 

LED-balk met sterretje aan het eind.