Op jouw camera staat software. Deze software zorgt ervoor dat jouw camera functioneert zoals ie dat doet. Het komt regelmatig voor dat fabrikanten een firmware update uitbrengen. Met een firmware update kan je als het ware de software van je camera verbeteren. Zo’n update kan een enorme impact maken! Hoe update je de firmware van jouw camera?

Heb je je camera net nieuw gekocht of gebruik je je camera al enkele jaren? Het is altijd aan te raden om je apparatuur regelmatig te checken op updates. Het kan ervoor zorgen dat kleine foutjes worden hersteld, dat de autofocus of Wi-Fi connectie wordt verbeterd of er wordt een compleet nieuwe functie toegevoegd. Hetzelfde geldt voor objectieven: met een firmware update kan je de beeldstabilisatie of autofocussysteem verbeteren.

Registreer je camera

Als je een camera of objectief aanschaft heb je 9 van de 10 keer de mogelijkheid om het product bij de fabrikant te registreren. Door je product te registreren kan de fabrikant zien welk product jij hebt. In het geval van nieuwe ontwikkelingen of een firmware update krijg jij een bericht.

Als je je product niet hebt geregistreerd, bezoek dan een paar keer per jaar de website van de fabrikant. Firmware updates zullen ook op de website vermeld staan. Bekijk hier de updatepagina van Canon, Sony, Nikon, Fujifilm, Panasonic (EN), Olympus.

Hoe update ik de firmware van mijn camera?

Bekijk allereerst welke versie er op de camera staat. Dit kan je opzoeken in het menu. Raadpleeg de handleiding van de camera als je het niet kunt vinden. Bezoek vervolgens de website en bekijk de nieuwste firmware update. Als de update op de website een hoger getal heeft dan de versie in je menu, dan is het tijd om een update uit te voeren.

Hoe je de update moet uitvoeren verschilt, want elke fabrikant hanteert andere instructies. In de meeste gevallen download je eerst de update en plaats je die op een geformatteerde geheugenkaart. Plaats de geheugenkaart vervolgens in je camera en installeer de firmware update via stappen in het menu. In veel gevallen is het in enkele minuten gepiept. Soms moet je er wat meer geduld voor hebben.

Altijd met volle accu

Als je een firmware update uitvoert is het belangrijk om dat met een volle accu te doen. Als de camera uitvalt tijdens het updaten kan het ervoor zorgen dat jouw camera niet goed of nauwelijks meer functioneert. Duurt de update lang? Wees dan geduldig! Het heeft geen zin om de camera uit te zetten en de update opnieuw uit te voeren.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!