Tijdens nachtfotografie is het aan te raden om handmatig scherp te stellen. De autofocus kan door het gebrek aan licht vaak lastig scherpstellen. Handmatig scherpstellen kan soms erg lastig zijn. Handmatig scherpstellen wordt je makkelijker gemaakt met het zogenaamde focus peaking. Wat doet deze functie precies? Ik leg het je uit.

De moeilijkheid van handmatig scherpstellen

Handmatig scherpstellen doe je met behulp van de manual focus (MF) en de Live View van je camera. Je kijkt dan niet door de zoeker, maar naar het LCD-scherm. Door via Live View in te zoomen op een heldere lichtbron of structuur, kan je met behulp van de scherpstelring handmatig scherpstellen. Het kan echter erg lastig zijn om te zien of je foto nu 100% scherp is, ja of nee. Daar kan focus peaking je bij helpen.

Lees hier uitgebreid over handmatig scherpstellen.

Wat is focus peaking?

Veel camera’s hebben tegenwoordig hulpmiddelen om handmatig scherpstellen makkelijker te maken. Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel is focus peaking. Bij focus peaking wordt alles wat scherp in beeld is gehighlight door een kleur of patroon. Je ziet gekleurde randen op de plekken waar de scherpte ligt. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om te zien én te herkennen wat er precies scherp is in je foto. Je kan je bril in je tas laten zitten.

Focus peaking handmatig scherpstellen techniek

Focus peaking.

 

Focus peaking kent verschillende patronen en kleuren, bijvoorbeeld rood, geel, blauw of een zebrapatroon. Dat is je persoonlijke voorkeur. Helaas heeft niet elke camera deze functie. Je ziet het tegenwoordig veel bij systeemcamera’s en bij de duurdere camera’s op de markt. Veel spiegelreflexcamera’s hebben deze functie echter helaas niet.

Heb jij al eens van deze handige instelling gehoord en heeft jouw camera deze functie? Mocht je niet zeker weten of jouw camera deze functie heeft, stuur mij dan even een bericht. Dan zal ik het voor je uitzoeken. Een bericht sturen kan heel makkelijk via de button rechts onderin beeld.

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie