Als je nog niet van de Bulb stand gehoord hebt, geen paniek! In dit artikel wordt volledig duidelijk wat de Bulb stand is en wat het voordeel hiervan is.

Wat is de bulb stand?

Heb je weleens gemerkt dat jouw foto bij 30 seconden sluitertijd nog steeds te donker is? Dan komt de Bulb stand eraan te pas. Wanneer je je camera op ‘Bulb’ zet heb je de mogelijkheid om met een langere sluitertijd dan 30 seconden te fotograferen. Je kunt met deze functie zelfs een oneindig lange sluitertijd kiezen! Je vindt deze stand als je net een tikje verder draait dan 30 seconden sluitertijd of bij sommige camera’s in de B-stand op je instelwiel.

 

Bulb stand

 

Waarvoor is bulb stand handig?

Deze stand kan je gebruiken voor creatieve toepassingen. Je kunt bijvoorbeeld star trails fotograferen met een minutenlange sluitertijd of één volledige lichtstreep op de snelweg fotograferen. Dit kan je bijvoorbeeld ook toepassen wanneer je gaat lightpainten waarmee je je naam schrijft met een zaklamp. Maar deze stand is er ook voor praktische redenen. Zoals hierboven genoemd kan het zijn dat je bij 30 seconden sluitertijd geen goed belicht beeld krijgt. Dan moet je dus met Bulb fotograferen, omdat je met deze stand een sluitertijd langer dan 30 seconden kunt belichten.

Wat dacht je van het fotograferen van vuurwerk of bliksem? Dat wordt vaak gefotografeerd met deze stand, want als je denkt een boeket of een bliksemschicht te hebben gevangen, dan kan je de opname stoppen zonder dat de camera nog langer doorgaat met fotograferen. Je hebt dan zelf de volledige controle.

Hoe werkt bulb stand?

Bulb stand werkt als volgt: als je de bulb stand op je camera hebt geselecteerd kan je op de ontspanknop drukken. Druk je 2 seconden op je ontspanknop? Dan wordt je sluitertijd ook 2 seconden. Druk je 30 seconden lang op de ontspanknop, dan krijg je een sluitertijd van 30 seconden.

Dit is natuurlijk ontzettend onhandig. Je krijgt kramp in je vinger als je minutenlang de ontspanknop ingedrukt moet houden en de kans op onscherpte wordt zeer groot. Gebruik daarom altijd een afstandsbediening en een statief voor het mooiste en meest scherpe resultaat.

 

Photowalk Amsterdam

Meer leren over avondfotografie?

Volg dan een workshop! Heb je moeite om je nachtfoto volledig scherp te krijgen of zijn je foto’s veel te licht of te donker? Zie je veel ruis in je foto’s of zijn jouw hooglichten veel te uitgebeten? Ik leer jou tijdens een 3 uur durende workshop nachtfotografie hoe jij de camera de baas bent.

Schrijf je in voor een workshop