Er komt sneeuw aan! Heel veel sneeuw. Hoewel het gros van de mensen lekker warm binnen blijft gaan er ook veel fotografen op uit om te fotograferen in de sneeuw. Als jij zo’n fotograaf bent, let dan goed op, want ik geef je een belangrijke tip.

Het probleem

De lichtmeter van de camera gaat altijd uit van het gemiddelde van 18% grijs. Dat houdt in dat zwart niet echt zwart wordt en wit niet echt wit. Beide kleuren worden altijd iets grijzer weergegeven. Dat betekent in dat geval dat jouw sneeuwfoto’s altijd iets onderbelicht zullen zijn. Wat nu?

De oplossing

Als je dit wilt voorkomen en de sneeuw in je foto wit wilt houden, is het belangrijk dat je je foto minimaal een halve stop tot anderhalve stop overbelicht. Je kunt hiervoor de instelling belichtingscompensatie gebruiken. De knop van de belichtingscompensatie vind je in de meeste gevallen op je body. Let op het +- teken. Met de belichtingscompensatie wordt één of meerdere stops overbelichten een makkie.

 

fotograferen in de sneeuw

Dit doet de belichtingscompensatie met jouw foto’s. De rechterfoto is 1 stop overbelicht en een stuk frisser. De sneeuw is nu echt wit.

 

Als je je foto 1 stop wilt overbelichten, stel de belichtingscompensatie dan in op +1. De camera gaat alle foto’s die je in het vervolg maakt met 1 stop overbelichten. Dat is top! De witte sneeuw zal op je foto echt wit worden. Je hoort het ezelsbruggetje misschien al: min is minder licht, plus is meer licht. Vergeet niet om de belichtingscompensatie weer op 0 wilt zetten als je stopt met het fotograferen van sneeuw.

Histogram

Let tijdens het fotograferen goed op het histogram. Het histogram vertelt je hoe de belichting van je foto in elkaar steekt. Het is belangrijk dat je histogram wat meer aan de rechterkant zit en niet helemaal in het midden. Dit houdt in dat je foto aan de lichte kant is en bij sneeuwfoto’s is dat helemaal prima.

 

Belichtingscompensatie camera logo

Belichtingscompensatie op de camera.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!