Tegenwoordig bekijken we veel foto’s op een computerscherm. We scrollen door facebook en geven een duimpje omhoog als we het een mooie foto vinden. We kijken er vervolgens vijf seconden naar en scrollen weer verder. Zonde! Laat je foto’s afdrukken en laat je foto écht tot leven komen. Je gaat details zien die je eerder niet zag en kunt er jaren van genieten. In dit artikel lees je meer over beschikbare materialen en hun eigenschappen.

De meest voorkomende materialen:

Canvas

Bij een canvas print wordt jouw foto gedrukt op een doek, vaak op linnen of katoen, te herkennen aan een wat ruwe structuur. Dit doek wordt vervolgens gespannen op een houten frame. Canvas is het materiaal wat het meest wordt besteld, omdat het het meest wordt aangeboden, goedkoper dan de meeste materialen is en toch erg mooi. Het heeft een beetje een landelijke en warme feel. Canvas kan normaliter alleen binnen gebruikt worden, tenzij het een speciale afwerklaag krijgt waardoor het buiten kan hangen.

 

 

Canvas kan je bestellen met meerdere afwerkingen, afhankelijk van de leverancier. WerkAanDeMuur heeft bijvoorbeeld giclée canvas: giclée is een speciale afwerking die de kleurechtheid en levensduur bevorderd. Er is ook een mogelijkheid om een baklijst, een houten frame, om je canvas te bestellen. Wat doe je met de zijkanten? Je kunt ervoor kiezen om de zijkanten wit te laten, te vervagen of te spiegelen. Bij een witte zijkant zie je de volledige foto op de voorkant. Bij een vervaagde of gespiegelde zijkant valt de foto over de zijkant heen en valt er iets weg van de foto.

Aluminium

Een print op aluminium heb je in twee variaties: aluminium en aluminium dibond. Bij een aluminium print wordt je foto geprint op een enkele aluminiumplaat. Bij aluminium dibond heb je twee platen aluminium met daar tussenin een harde plastic laag genaamd forex. Dit is een erg belangrijk verschil, want de harde plastic laag zorgt voor enorme stevigheid. Dit is de versie die je het liefst wilt hebben. Zorg dat je het verschil weet, want op internet spreekt men vaak van aluminium dibond terwijl dat het vaak niet is, juist omdat men niet weet wat precies het verschil is. Een print op aluminium heeft een robuuste en industriële look.

 

 

Ook hierin heb je meerdere variaties. De foto wordt direct op het materiaal geprint. Je kunt hierin speciaal kiezen voor aluminium met een witte ondergrond. Als je een foto hebt met veel wit, bijvoorbeeld een zwart wit foto, dan wordt de kleur wit ook écht wit. Wanneer het direct op het materiaal wordt geprint, krijgt de kleur wit een beetje de aluminiumkleur. Als laatste heb je geborsteld aluminium. Er zijn strepen zichtbaar op het materiaal en zorgt voor een ruwe uitstraling.

Fotoprint op aluminium

Een fotoprint op aluminium moet je niet verwarren met een foto op aluminium. Met fotoprint bedoel ik een foto geprint op fotopapier die vervolgens wordt geplakt op een plaat aluminium. Je kunt dan voor een matte of glanzende afwerking kiezen. Afhankelijk van de leverancier wordt de foto geprint op mat of glanzend papier, maar er bestaat ook een variant waardoor je glans krijgt door middel van acrylglas. Er wordt dan een laag acrylglas op de fotoprint en het aluminium geplaatst. Dit acrylglas zorgt voor een mooi diepte effect en mooie diepe kleuren en is één van de duurste materialen.

Andere alternatieven

Xpozer

Xpozer is een Nederlands product bedacht door twee studenten van de TU Delft in 2007. Xpozer is een kunststof fotofolie die wordt gespannen op een frame. De folie is zeer licht van gewicht, net als het frame zelf. Het heeft een matte afwerking en een zwevend effect omdat het van de muur af hangt. Ben je de foto zat, bestel dan simpelweg een nieuwe print zonder frame en verwissel je oude foto met de nieuwe.

 

 

Staal

Een foto op staal is in opkomst. Het is een stevig materiaal en in vergelijking met aluminium een stuk dunner. Het kan zowel mat als glanzend worden afgewerkt. Op papier is het lastig uit te leggen waarom je voor staal zou kiezen en niet voor aluminium. Ik raad je daarom aan om een showroom te bezoeken waar je deze twee materialen samen kunt bekijken als je dat wil. Je zal duidelijk een verschil zien tussen de beide materialen.

Hout

Breng de natuur in huis en print je foto op hout. Bij een foto op hout zie je de structuur van het hout en je kan voor verschillende houtsoorten kiezen. Vervolgens kan je kiezen voor een horizontale of verticale plaatsing van de planken, kiezen uit één volledige plaat hout en kiezen voor een white wash afwerking. Probeer wel om duurzaam hout te kiezen. Is het hout bij jouw leverancier niet duurzaam, zoek dan even verder.

 

 

Ingelijst

Een ingelijste foto geeft een prachtige klassieke look en is in vele varianten te bestellen. Allereerst kan je een ingelijst foto met en zonder passe partout bestellen. Als je een lijst hebt met passe partout krijg je een mooi witte rand om je foto heen die de focus compleet op jouw foto’s legt. Daarnaast heb je veel keus qua lijst. Je hebt een standaard aluminium lijst en houten lijsten die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn.

 

 

Ga voor kwaliteit!

Prijsstunters zoals Albelli leveren prints op diverse materialen. Helaas zijn deze vaak van een slechte kwaliteit, ook al zeggen ze zelf dat ze topkwaliteit leveren. Deze kwaliteit die ze leveren is prima als je simpelweg je huis met een mooi printje wil versieren. Wil je museumkwaliteit, zoek dan naar een geschikte leverancier en durf voor je print te betalen. Er is een reden dat een Ferrari duurder is dan een Ford.

Wanneer kies je voor glans en wanneer voor mat?

Of je mat of glans kiest hangt af van de foto, maar ook aan de omgeving waarin je de print wilt hangen. Zwart witte foto’s werken bijvoorbeeld vaak het best op mat, foto’s met veel kleur het best op glans. Een foto op mat is zacht en stijlvol, een foto op glans geeft extra diepte en intensievere kleuren. Heb je een ruimte waarin veel ramen zitten of waar veel verlichting is, dan zal jouw glanzende print werken als spiegel. Je kan in dit geval het best kiezen voor een matte print.

Je weet nu op welke materialen je foto’s kunt laten printen, wat de eigenschappen zijn en wanneer je voor glans of mat moet kiezen. Waar wacht je nog op? Laat je foto’s afdrukken!

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!