Maak je foto’s van de nachtelijke hemel, dan komen er regelmatig lichtstrepen in je foto’s voor. Niks nieuws, want vaak zijn dit de knipperende lichtstrepen van vliegtuigen die tijdens de opname door je beeld vliegen. Het is mogelijk dat je wordt verrast door een smalle, doorgetrokken lichtstreep. De aard van deze lichtstreep is heel wat leuker dan die van een vliegtuig. Dit kan namelijk een vallende ster zijn of… een satelliet. Tot voor kort kon je het fotograferen van satellieten niet plannen, totdat de satellieten van Elon Musk in de ruimte werden losgelaten.

Starlink satellieten van Elon Musk’s SpaceX

Bij heldere hemel is het altijd mogelijk om een satelliet in je foto te spotten, alleen weet je van tevoren vaak niet of dat gaat gebeuren. Met de Starlink satellieten van Elon Musk’s SpaceX is dat een ander verhaal. Op 18 maart 2020 zijn 60 satellieten als een treintje de ruimte in gelanceerd. De satellieten zijn onderdeel van in totaal zo’n 12.000 satellieten die samen moeten zorgen voor een nieuwe generatie internet.

 

Starlite satelliet Marc Lemmens

Foto: Marc Lemmens

 

‘Zijn het UFO’s?’

Door de recente lancering zijn ze erg goed met het blote oog waar te nemen, omdat ze in een lage baan rond de aarde zweven. Na verloop van tijd worden ze op steeds grotere hoogte gebracht en bewegen ze verder uit elkaar totdat ze uiteindelijk niet meer te zien zijn. Zover is het nog niet. De satellieten zijn massaal gespot! Veel mensen wisten niet wat ze precies zagen, maar voor de mensen die hebben opgelet was het duidelijk, zo ook voor Marc Lemmers en Lisa Kompier. Marc en Lisa hebben een poging gewaagd en die is wat mij betreft volledig geslaagd. Wat vind jij?

Wil jij de satellieten ook bekijken en een poging tot fotograferen wagen? Details over het tijdstip, locatie en de kijkrichting vind je op findstarlink.com. 

De satellieten zie je terug als lichtstrepen, omdat je voor het fotograferen van de satellieten gebruik maakt van een lange sluitertijd. Tips voor het fotograferen van de sterrenhemel vind je hier.

 

Starlink satellieten Elon Musk SpaceX

Foto: Lisa Kompier

Starlink satellieten Elon Musk SpaceX-2

Foto: Lisa Kompier

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!