Bij de aankoop van een nieuwe camera wordt standaard één accu meegeleverd. Toch is het vaak gewenst om minstens één extra accu erbij te nemen. Vaak kan je met één accu niet de hele dag fotograferen en als je accu leeg is kan je natuurlijk geen foto’s meer maken. Tegenwoordig zijn er, naast originele accu’s, ook veel andere accumerken op de markt beschikbaar. Hoe verhouden deze accu’s zich? In dit artikel ga ik de accu’s van het merk Hahnel uitgebreid testen.

Hahnel HLX-EL15HP Extreme

Ik fotografeer met de Nikon D850. Daar wordt de Nikon EN-EL15 accu bijgeleverd. Deze accu heeft een capaciteit van 1900 mAh. Hoe hoger het aantal mAh, hoe langer je ermee kunt fotograferen. Met deze accu en mijn fotografiestijl kan ik er zonder problemen op vertrouwen dat ik er een hele dag mee kan fotograferen.

 

 

In dit artikel test ik de Hahnel HLX-EL15HP Extreme. deze accu komt het dichtst in de buurt van de originele Nikon EN-EL15 qua prestaties. Je kunt deze Extreme accu herkennen aan de oranje kleur. Deze Hahnel Extreme accu heeft 2000 mAh. De enorme capaciteit van de originele accu is dus nóg een beetje groter geworden.

Schokbestendig en beter bestand tegen kou

De lege ruimtes in de behuizing van de Extreme accu zijn opgevuld met silicoon. Dat is uniek voor deze accu. Dit heeft als voordeel dat de accu beter schokbestendig is en minder snel stuk gaat. Dat is goed nieuws, want een accu laat je nog weleens op de grond vallen. Een ander voordeel is dat de accu beter bestand is tegen kou. Fotografeer je in de winter of in extreme kou? Dan zal je merken dat je accu sneller leeg is dan je gewend bent. Dit is volkomen normaal, want een accu kan niet zo goed tegen kou of warmte. Met de Extreme accu kan je erop vertrouwen dat je er langer mee kunt fotograferen.

Voor de avond- en nachtfotograaf is dit ideaal. Fotograferen met Live View en lange sluitertijden zijn erg belastend voor de accu. Het verbruikt veel stroom, waardoor je niet kunt vertrouwen op de maximale capaciteit van de accu. Als je overdag drie uur kunt fotograferen kan die tijd ‘s avonds en ‘s nachts zelfs gehalveerd worden!

 

Hahnel ProCube 2 review

Hahnel HLX-EL15HP Extreme accu_1

 

In de praktijk

Hoe presteert deze accu in de praktijk? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben hartstikke tevreden met de prestaties. Ik heb mij gespecialiseerd in nachtfotografie en fotografeer veel in de kou met lange sluitertijden en Live View. Daarnaast werk ik als professioneel fotograaf voor bedrijven. Ik fotografeer meerdere evenementen per maand die soms wel een hele dag duren. Beide situaties vragen veel van de accu.

Ik heb de accu in beide situaties kunnen testen en de accu geeft mij het vertrouwen dat ik nodig heb in deze situaties. Ik heb het vertrouwen dat ik lekker lang kan fotograferen en niet bang hoef te zijn dat ik momenten ga missen. Als fotograaf is dit cruciaal! Deze accu zal dus, naast mijn originele accu’s, in de fototas verdwijnen, want je kunt nooit genoeg goede accu’s bij de hand hebben.

Voor meer informatie over de Hahnel Extreme accu’s, bezoek de website van Degreef & Partner.

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep