Het kiezen van een pakkende compositie is de helft van het werk. Al is jouw foto nog zo mooi qua licht of onderwerp, als jouw compositie niet goed is scrollt men jouw foto meteen voorbij. De perfecte compositie wordt je niet altijd gegund, maar je kan de kans wel vergroten met deze handige compositietip!

Je komt aan op je locatie en kijkt direct naar je onderwerp. Je pakt je camera, eventueel je statief, en gaat vervolgens foto’s maken. Tijdens het fotograferen lukt het niet goed om een pakkende compositie te kiezen. Je denkt na en kijkt rond, maar het eureka-moment wordt niet bereikt. Je gaat naar huis zonder écht mooie resultaten en daar baal je van. Begrijpelijk!

Blijf bewegen en maak veel foto’s

Dit is een veelgemaakte fout, want heel veel fotografen doen dit niet! Die komen vrijwel niet van hun plek af en vinden het vervolgens gek als er geen wow-factor in hun foto’s zit.

Mijn tip: blijf bewegen en maak veel foto’s. Voordat je je camera uit de tas haalt wil ik je aanraden om eerst eens een rondje om je onderwerp te lopen. Loop eens naar voren of naar achter en van links naar rechts. Ga eens door je knieën voor het kikvorsperspectief. Gun jezelf de tijd om alle mogelijkheden te bekijken. Je zal zien dat je tot nieuwe inzichten en ideeën komt en dat terwijl je nog niets eens je camera uit de tas hebt gehaald. De echte lol moet nog beginnen.

Maak veel foto’s op verschillende plekken. Kies niet één compositie uit, want een andere compositie kan misschien veel mooier uitpakken. Dit geeft je ook de keus om achteraf op je computer te bekijken welke compositie je het mooist vindt. Je kijkt tenslotte door een kleine zoeker of klein LCD-scherm. Door veel te bewegen, te ontdekken en veel foto’s te maken vergroot je de kans op het vinden van de ideale compositie.

Ga jij van deze handige compositietip gebruik maken? Of heb jij jezelf al eens betrapt op deze ‘fout’? Laat het weten in de reacties.

Meer leren over compositie?

Het Fotografie Startersboekje bevat 28 handige fotografiekaarten met onderwerpen die voor iedere fotograaf belangrijk zijn, inclusief handige spiekbriefjes, 16 voorbeelden uit de praktijk en 12 compositietechnieken. Het Startersboekje is beschikbaar als download of als afgedrukt boekje.

Meer informatie

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep