In deze video ga ik je laten zien hoe ik een HDR foto bewerk in Adobe Lightroom nadat het in hetzelfde programma is samengevoegd. Een HDR foto bevat, mits goed uitgevoerd, een betere balans tussen de hooglichten en schaduwen als je het vergelijkt met een enkele opname. Toch kan het zijn dat de HDR foto na het samenvoegen nog niet helemaal naar wens is. Daarom zal ik deze foto van begin tot eind bewerken. Het eindresultaat wordt een foto die bewerkt is naar mijn wensen en die mijn eigen stijl laat zien.

HDR foto bewerken in Adobe Lightroom

Ik besteed extra aandacht aan het rechttrekken van de gebouwen. De gebouwen stonden na het rechtzetten scheef en dit ga ik handmatig oplossen in het tabje ‘Transformatie’. Daarbij wilde ik de foto nog iets lichter maken in het tabje ‘Standaard’, omdat ik de algehele belichting van de foto te donker vond. Het effect was dat er teveel hooglichten in de foto terugkwamen. Ook dit los ik vervolgens weer op door goed te kijken naar het histogram. Om mijn eigen stijl te laten zien ga ik nog even spelen met kleur en helderheid en tot slot besteed ik aandacht aan het verscherpen van de foto en het verminderen van eventuele ruis.

 

Het maken van een HDR foto in combinatie met nabewerking zorgt ervoor dat jouw foto niet alleen technisch goed is. Het oog wil ook wat! Natuurlijk is het belangrijk dat jouw foto zo goed mogelijk uit de camera komt. Dit vormt de basis. Zonder een goede basis wordt het een stuk lastiger om de foto te bewerken en te verbeteren, maar in de nabewerking kan je écht het verschil maken en je eigen stijl eraan toevoegen. Probeer het eens! Adobe Lightroom biedt een gratis proefversie voor een maand zodat je het kunt uitproberen.

Bekijk hier de video waarin je ziet hoe het samenvoegen van foto’s tot een HDR in zijn werk gaat.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!