Inzoomen of uitzoomen terwijl je de foto maakt: dat is de zoom burst techniek. Je gebruikt deze techniek als je beweging en actie aan je foto wilt toevoegen. Het onderwerp zal je als het ware tegemoet springen. Je kiest hierbij een lange sluitertijd, dus gebruik bij het maken van een zoom burst foto een stabiele ondergrond, bij voorkeur een statief. Het zal je helpen om de lijnen die je gaat maken strak te houden.

Zo maak je een zoom burst foto:

  • Bepaal je compositie, stel goed scherp op je onderwerp en zet je focus vast. Na het scherpstellen wil je voorkomen dat je camera opnieuw gaat focussen als je de foto wilt afdrukken
  • Stel een lange sluitertijd in. Dit gaat het makkelijkst als je in de sluitertijdvoorkeuze fotografeert, de TV / S-stand. Als je je camera handmatig instelt, let dan uiteraard ook op je diafragma en ISO-waarde en hou je lichtmeter in de gaten. Als je instellingen goed staan, druk dan de ontspanknop in
  • Zoom nu in of uit terwijl de camera de foto maakt
Je hebt nu een zoom burst foto gemaakt! Het is belangrijk om soepel in of uit te zoomen. In- of uitzoomen geeft elk een ander effect. Je kunt tijdens de gehele opname soepel in- of uitzoomen, of je kunt halverwege de foto snel in- of uitzoomen. Door halverwege de foto snel te zoomen krijg je als het ware een multiple exposure, een meervoudige belichting. Controleer achteraf altijd je opname en je histogram om te controleren of je instellingen in orde zijn.

Het is mogelijk om een zoom burst foto uit de hand te fotograferen en ook overdag kan je dit soort foto’s maken. Het is in ieder geval oefenen, oefenen, oefenen en veel experimenteren. Als het eenmaal lukt heb je een ontzettend leuke en creatieve foto! Het laat je zien welke creatieve mogelijkheden je in het donker allemaal hebt. Je kan veel meer met je foto’s dan je nu wellicht denkt. Lees verder na de foto.

 

Het onderwerp, een lichtkunstwerk van het Amsterdam Light Festival.

Het resultaat na het inzoomen.

 

Het onderwerp

Hier kan ik je alleen zeggen dat het onderwerp werkelijk alles kan zijn. Kies het onderwerp uit wat je leuk vind en ga daarmee experimenteren. Wat ik je wel kan vertellen is dat kleuren, lichten en patronen altijd erg goed werken. Probeer het eens op een glas in lood raam vanuit een kerk, een lichtkunstwerk of NEON-verlichting. Het zal mooie en kleurrijke foto’s opleveren.

Zoom-burst creëren in Photoshop

Plaats je foto in Photoshop en kopieer je hoofdlaag (de laag met het slotje). Met de gekopieerde laag geselecteerd ga je naar filter > vervagen > radiaal vervagen (blur > radial blur bij de Engelse versie van Photoshop). Op dit moment kan je met de muis klikken op het ‘middelpunt’ van waaruit jouw zoom-burst moet beginnen. Dit is niet altijd het midden van je foto namelijk. Zoek het centrale punt van waaruit jij wilt dat het effect gaat beginnen. Daarnaast kan je selecteren of je een draai of een zoom effect wilt hebben. Kies wel altijd voor ‘best’ onder het tabje kwaliteit. Nadat je jouw keuze gemaakt hebt klik je weer op ‘OK’. Photoshop zal nu het zoom-burst effect toepassen op jouw foto.

 

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!