De 8e editie van het Amsterdam Light Festival is begonnen! Van 28 november 2019 tot en met 19 januari 2020 kan je genieten van de mooiste lichtkunstwerken verspreid door de stad. Ik fietste een rondje en heb vijf lichtkunstwerken voor je op een rijtje gezet.

Amsterdam Light Festival fotograferen

Op donderdag 12 december kan je samen met mij het Amsterdam Light Festival fotograferen. Je krijgt gedurende de avond tips en tricks die je helpen om dit zo mooi mogelijk te doen. Het fotograferen van deze lichtkunstwerken is een enorme uitdaging. Je hebt te maken met beweging en grote contrasten. Plus, je kunt met verschillende instellingen hele aparte effecten krijgen! Ik laat je zien hoe je dat kunt doen. Daarnaast leer je hoe je je camera handmatig instelt en leer je je camera beter kennen.

Klik hier voor meer informatie.

Butterfly effect

Zeven reusachtige vlinders zijn neergestreken op de gracht. Bij het zien van deze vlinders krijg je al een verliefd gevoel, maar ze zijn er niet alleen voor de sier. Bij een rimpeling in het water veroorzaakt door wind of langsvarende rondvaartboot beginnen de vlinders te fladderen met hun vleugels en lichten de vleugels van de vlinders blauw op. Dat iets teders als een vlinder een ook een enorme kracht kan bezitten is wat kunstenaar Masamichi Shimada wil laten zien met Butterfly Effect.

Dit kunstwerk kan je met een lange sluitertijd fotograferen, maar het kunstwerk verandert van kleur en de vleugels gaan open en dicht. Het kan daardoor voorkomen dat je bewegingsonscherpte krijgt en dat je kleuren op foto anders zijn dan in het echt. Experimenteer lekker met je sluitertijd, diafragma en ISO om tot het gewenste resultaat te komen. Ze vliegen niet weg, dus neem je tijd.

 

Amsterdam Light Festival 2019-2020

Amsterdam Light Festival 2019-2020

 

Nothing Holding Us

De titel zegt het al; niets hoeft ons tegen te houden, aldus de kunstenaar Ben Zamora. Met dit kunstwerk wil Zamora een levensveranderende ervaring uitbeelden. Dit doet hij met lichtbuisjes die de vorm van een explosie laten zien. De lichtbuisjes lijken te bevriezen in de tijd waarmee Zamora de schok van een nieuw hoogtepunt of dieptepunt in iemands leven wil uitbeelden.

Dit kunstwerk geeft enorm veel licht en is erg groot. Je kunt écht dichtbij het kunstwerk komen en met bepaalde instellingen kan je een heel abstract beeld maken. Hoe dit kunstwerk er in zijn totaliteit uit ziet blijft voor nu een verrassing. Hiervoor zul je het Light Festival moeten bezoeken 🙂

 

Amsterdam Light Festival 2019-2020

 

Nacht tekening

De Magere Brug ziet er tijdens het Light Festival iets anders uit dan je gewend bent. De brug telt zo’n 1800 lichtbollen die de contouren van de brug verlichten gedurende de nacht. Krijn de Koning onderzocht of je met de bestaande lijnen een nieuwe tekening kan maken. Wat vind jij van het resultaat?

 

Amsterdam Light Festival 2019-2020

 

Atlantis

Atlantis is een lichtkunstwerk bedacht door kunstenaarsduo Utskottet. De mensheid is in de loop der tijd herhaaldelijk met de ondergang bedreigd. Het meest bekende voorbeeld is misschien wel de gezonken stad Atlantis, aldus de titel van het kunstwerk van kunstenaarsduo Utskottet. Je kunt hier goed de lichtstrepen van de rondvaartboten fotograferen!

 

Amsterdam Light

Amsterdam Light

 

The cracks

“There is a crack, a crack in everything. That’s how the light gets in”. Dit is een deel van de tekst van ‘Anthem’, gezongen door Canadese zanger en dichter Leonard Cohen. Streven naar perfectie heeft weinig zin, zei Cohen, want het leven bestaat nu eenmaal uit verandering en verval. Toch is er altijd hoop en juist de imperfecties in wat we doen en maken moeten we omarmen. Het zijn de beschadigingen en gebreken die een persoon of een object karakter geven.

Dit is de Montelbaanstoren en deze toren is op veel verschillende standpunten te fotograferen. Onderstaande foto is één standpunt, maar je kan dit op nog vele andere manieren in beeld brengen. Wissel lekker af en kies jouw favoriete compositie!

 

Amsterdam Light

 

Dit zijn niet de enige kunstwerken die je kunt bekijken! Langs de route vind je nog veel meer prachtige lichtkunstwerken.

Workshop Amsterdam Light Festival

Wil jij met een gids op pad die de route op zijn duimpje kent en tegelijkertijd handige tips & tricks krijgen over hoe je deze lichtkunstwerken het beste vastlegt? Loop dan mee tijdens onze workshop / Photowalk. De gids vertelt je alle trucjes en handigheidjes en weet ook de mooiste composities te vertellen. Ook tijdens de komende editie kan je je inschrijven. Dat kan via deze link. Tot binnenkort! hoogtepunten amsterdam light f