Het Amsterdam Light Festival bestaat 10 jaar en pakt daarom uit met de hoogtepunten van de afgelopen 9 edities. Dat stelt niet teleur! Het is een prachtige route. In dit artikel vind je enkele hoogtepunten.

Hoogtepunten Amsterdam Light Festival

1.26 Amsterdam

1.26 Amsterdam is ontworpen door Janet Echelman en refereert naar de heftige aardbeving in Chili. Door deze aardbeving werd de dag verkort met 1.26 microseconden. Janet genereerde een driedimensionaal model van de tsunami die het gevolg was van de aardbeving in Chili. Ze gebruikte vervolgens software om een ​​schets te maken van het gebied met de hoogste amplitude van de weergave, waarbij ze het silhouet als een sculpturale vorm realiseerde. Het eindresultaat hangt nu boven de Amstel ter hoogte van de Stopera.

 

Hoogtepunten Amsterdam Light Festival 2021 2022

1.26 Amsterdam. Hoogtepunten Amsterdam Light Festival.

 

Spider

Je herkent het meteen als enorme spin en dat is precies wat het Franse Groupe LAPS wil laten zien. De enorme spin bestaat uit 80 kleinere spinnen gemaakt van buisjes met LED-licht. Het licht wisselt zo nu en dan waardoor het lijkt alsof de 80 spinnen afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. De ligging van het kunstwerk is erg mooi. Het hangt aan het gebouw van de UvA op Roeterseiland.

Timing is ontzettend belangrijk bij dit kunstwerk. Het kunstwerk pulseert en licht de spinnen ook afzonderlijk van elkaar op. Als je alle spinnen licht wilt laten geven in je foto, zorg dan dat je timing goed is. Fotografeer op het moment dat de spinnen pulseren en je krijgt elke spin verlicht in beeld.

 

Amsterdam Light Festival 2021 2022

 

Butterfly effect

Bij het Roeterseiland vind je 7 enorme vlinders in het water. Zodra er een boot langs vaart lichten de vleugels van de vlinders blauw op door de golven die worden veroorzaakt. Met het werk benadrukt de kunstenaar Masamichi Shimada dat problemen of uitdagingen nog zo groot kunnen lijken, maar dat een schijnbaar kleine actie van één persoon een wereld van verschil kan maken.

Normaliter fotografeer je in het donker met lange sluitertijden. In dit geval kan het door wind voorkomen dat de vlinders bewegen. Beweegt één van deze vlinders tijdens je opname, dan wordt die vlinder onscherp. Is dat bij jou het geval, kies dan een korte sluitertijd om de beweging te bevriezen. Open daarnaast je diafragma of verhoog je ISO-waarde om een goede belichting te krijgen.

 

Amsterdam Light Festival 2021 2022

 

Talking Heads

Talking Heads bestaat uit twee hoofden die via talloze emoties met elkaar in wisselwerking staan. Maar hoe kunnen twee kunstkoppen communiceren zonder gezichtsspieren en zenuwen? In tegenstelling tot ons mensen doen Talking Heads het werk met meer dan 4.000 individueel regelbare LED-lampjes per hoofd, die verschillende gezichtsuitdrukkingen bieden.

Door de opname flink te onderbelichten wordt het mogelijk om enkel de lichtjes in beeld te brengen. De omgeving verdwijnt daarmee waardoor de emoties nog beter zichtbaar worden. Het lijkt nu alsof de talking heads zweven.

 

Hoogtepunten Amsterdam Light Festival 2021 2022

 

Starry Night

Wellicht komt dit kunstwerk je bekend voor. Zegt de naam Vincent van Gogh je iets? Het kunstwerk Starry Night van Ivana Jelic en Pavle Petrovic is gebaseerd op het beroemde schilderij van Van Gogh. Het achterliggende idee achter dit lichtkunstwerk is dat we in grote steden de sterrenhemel niet meer kunnen zien door de enorme hoeveelheid lichtvervuiling. Op deze manier willen ze dat we weer naar een sterrenhemel kunnen kijken en willen ze dat we stilstaan bij wat we missen: de nachtelijke sterrenhemel.

 

Amsterdam Light Festival

 

Wholy Hole

Wholy Hole is een doorgang waar boten in lijken te worden gezogen. Wanneer een boot naar binnen vaart gaat het licht uit en begint daarna opnieuw. Gedurende een paar seconden bewegen de lichten synchroon om vervolgens onregelmatig te bewegen. Het kunstwerk geeft enorm veel licht en is daarom erg geschikt om silhouetten van personen te maken op de brug waar het kunstwerk te zien is.

Op dit stukje Amstel nabij nabij de Magere Brug vind je drie grote kunstwerken bij elkaar. Nacht Tekening van Krijn de Koning laat de Magere Brug in een compleet andere uitvoering zien. Tegenover Carré vind je het lichtkunstwerk Moonburn, een 6 m grote en gloeiende ballon. De verf die is gebruikt om dit fascinerende effect te creëren absorbeert het licht van de zon. ‘s Nachts gloeit het glow in the dark.

 

Amsterdam Light Festival highlight wholy hole

Amsterdam Light 2021 2022

Nacht Tekening.

Amsterdam Light Festival 2021 2022

Moonburn.

 

Workshop Amsterdam Light Festival

Wil jij met een gids op pad die de route op zijn duimpje kent en tegelijkertijd handige tips & tricks krijgen over hoe je deze lichtkunstwerken het beste vastlegt? Loop dan mee tijdens onze workshop / Photowalk. De gids vertelt je alle trucjes en handigheidjes en weet ook de mooiste composities te vertellen. Ook tijdens de komende editie kan je je inschrijven. Dat kan via deze link. Tot binnenkort! hoogtepunten amsterdam light festival

 

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie