Renzo Gerritsen stelt vragen aan collega-fotografen om jou te inspireren. Hoe gaan ze te werk, wat is hun favoriete foto en welke tip willen ze jou meegeven? Dit keer is het de beurt aan Cees Kassenberg.

Kan je jezelf voorstellen?

Ik ben Cees Kassenberg. In het dagelijks leven ben ik ondernemer en amateur fotograaf. In mijn tienerjaren heb ik gefotografeerd; analoog wel te verstaan, want ik stam uit 1965. Daarna heb ik jaren niets met fotografie gedaan totdat ik begon met duiken in 2007. Ik vind het geweldig om onderwater foto’s te maken van een wereld die weinig mensen kunnen zien. Met name van zaken die niet op de zeebodem thuis horen, zoals scheepswrakken. Op die manier ben ik voor de tweede keer in contact gekomen met fotograferen. Dit keer wel digitaal. Een paar jaar later ben ik ook bovenwater met de camera aan de slag gegaan. Puur hobbymatige landschapsfotografie. Het grote verschil tussen onder en boven water is kleur. De grote overeenkomst, wat mij betreft, is het plannen.

 

Cees Kassenberg

Boeing B17 op 72 meter diepte.

Cees Kassenberg

 

Ben jij iemand die zich volledig voorbereid of zie je wel wat er op je pad verschijnt?

Ik houd ervan om een foto zoveel mogelijk voor te bereiden. Zonsopkomsten, zonsondergangen en sterrenhemels bijvoorbeeld. Van tevoren zoek ik naar geschikte locaties, voorgronden of een onderwerp. Dat begint thuis achter de computer; zoeken via Google Maps of geïnspireerd raken door beelden van andere fotografen. Daarbij hoort bepalen wanneer bijvoorbeeld de maan op het juiste punt staat ten opzichte van het onderwerp. Alvast een kijkje nemen ter plaatse en achterhalen of je genoeg afstand kunt creëren tot het onderwerp zodat de maan zo groot mogelijk lijkt. Afspraken maken met een bedrijf of je vanaf het dak van hun kantoor de kerktoren mag fotograferen op maandagavond om 19:07u. Dit kan allemaal van tevoren voorbereid worden en is leuk om te doen. Dan komt de spanning van de avond zelf. Werkt het weer mee, klopt mijn planning? Als je dan op zo’n dak staat en de maan komt op, de kerk wordt mooi uitgelicht, alles klopt. dat is ultiem! Daarna begint het nabewerken. Ook aan dit gedeelte van de fotografie beleef ik veel plezier. Ik kan soms uren met een plaat bezig zijn in Photoshop.

Je maakt veel foto’s van de nachtelijke hemel. Wat maakt dit voor jou zo leuk?

De nachtelijke hemel vind ik één van de mooiste vormen van avondfotografie. Het is uitdagend op allerlei vlakken; planning, scouting, spanning en de nabewerking. Echt alles is leuk en uitdagend om te doen en als er dan een mooi beeld uit komt is de beloning daar!

 

Cees Kassenberg

Cees Kassenberg

Zaanse Schans.

 

Wat doe je om je te blijven ontwikkelen als fotograaf?

Om de motivatie hoog te houden en jezelf te blijven ontwikkelen probeer ik regelmatig aan een workshop of een fotoreis deel te nemen met een professional. Dit zijn vaak geweldige ervaringen en super leerzaam. Soms neem ik zelfs een uitstapje buiten de comfortzone. Zo ben ik vorig jaar naar Polen geweest om zeearenden te fotograferen. Ik heb een super tijd gehad met de andere fotografen, maar ook geleerd dat vogels fotograferen niet mijn ding is. Dat wist ik ook eigenlijk wel, maar ik wilde het toch een keer proberen. Dit soort trips geven enorm veel inspiratie.

Hoe belangrijk is apparatuur voor je?

Apparatuur is belangrijk. Er wordt altijd gezegd dat de fotograaf de bepalende factor is en dat is absoluut waar, maar de juiste apparatuur is ook van belang. Met name voor avond- en nachtfotografie is een snel objectief en een goede sensor belangrijk en niet te vergeten: het statief! De meeste fotografen kopen drie statieven; de eerste is meestal een “goedkoop” ding omdat er vaak van uitgegaan wordt dat het niet veel zal worden gebruikt. Het statief blijkt niet stabiel genoeg en de tweede wordt aangeschaft; één die ook handig is om op reis mee te nemen of met een middenzuil, lekker compact! Het kost wel aanzienlijk meer dan de eerste. Werkt prima totdat er nachtopnames of een panorama van 7 gestackte beelden gemaakt worden en het niet scherp blijkt te zijn. Dat komt bijvoorbeeld door dat kleine beetje wind die de middenzuil laat bewegen. Je bent de hele nacht bezig geweest voor niks. Dan komt de derde. 10 maal de prijs van de eerste en loodzwaar, maar altijd stabiel, zelfs met een fullframe, een 14-24 mm en een startracker erop.

 

Supermaan in Amersfoort.

Vuurwerkshow Rotterdam.

 

Wat is jouw favoriete fotografie techniek?

Momenteel ben ik veel bezig met focus stacking bij nachtfotografie. Alles scherp krijgen is een hele uitdaging, maar momenteel één van mijn favoriete techniekjes die ik aan het perfectioneren ben.

Wat wil je graag nog leren op fotografiegebied?

Wat avondfotografie betreft zou ik graag nog eens met onweer en bliksem aan de slag willen gaan. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar het lijkt me super spannend. Ik zie wel eens beelden voorbij komen die echt een wow-factor hebben.

Als je één tip aan een ander mocht geven, welke tip zou dat dan zijn?

Wat tips betreft zou ik iedereen willen aanraden om zoveel en zo vaak mogelijk te fotograferen. Dat klinkt als een cliché, maar waar het vaak mis gaat is in het veld. De meeste fotografen weten prima hoe hoe camera werkt, maar hebben hun “toolbox” niet op orde. Het zit even tegen met de geplande locatie en dan begint de stress. Het is dan zaak dat je uit je toolbox kunt putten om er toch iets van te maken. Door veel te fotograferen leer je snel te handelen en keuzes te maken waardoor de foto toch net iets meer krijgt. bijvoorbeeld werken met filters of bracketing. Je moet zorgen dat je veel technieken tot je beschikking hebt. Je “toolbox” groeit naarmate je vaker fotografeert.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!