Renzo Gerritsen stelt vragen aan collega-fotografen om jou te inspireren. Hoe gaan ze te werk, wat is hun favoriete foto en welke tip willen ze jou meegeven? Dit keer is het de beurt aan Quirien Marijs.

Mijn naam is Quirien, woonachtig in de provincie Zeeland waar ik samen met mijn vrouw heerlijk vrijstaand woon, pal aan de rand van een dorp niet ver van Middelburg en Vlissingen af. Ik rij dan ook zo naar de kust waar het ook prima fotograferen is.

In het dagelijks leven werk ik als huisschilder bij een groot bouwbedrijf op een afdeling waar we namens verzekeringsmaatschappijen voorzien in schadeherstel bij mensen thuis, denk dan aan water-, storm-, en inbraakschade. Zodoende ben ik elke dag met mijn rijdend magazijn op pad naar een nieuwe te herstellen schade.

 

Interview Quirien Marijs

 

Wat betekent fotograferen voor jou? En waardoor ben jij verliefd geworden op avondfotografie?

Zo’n jaar of tien geleden begon ik met fotograferen. Ik kocht een ‘instap’ spiegelreflex en snapte er in eerste instantie natuurlijk geen biet van. Dus waagde ik me, na een workshop van een dag, ook maar eens aan een basiscursus van 12 avonden. Op die manier begon het langzaam aan wat te dagen en begon ik overal wat aan te ‘ruiken’. Gewoon wat fotograferen met de kitlens erop. Ik kocht, zonder dat ik wist dat het om een groothoeklens ging, een groothoeklens, later een macrolens etc..

Wat betekent fotograferen voor jou? En waardoor ben jij verliefd geworden op avondfotografie?

Het echte eerste moment kan ik me niet meer zo herinneren, maar ik ontdekte op een gegeven moment dat er ook prima te fotograferen valt als het donker is of wordt. Als je dan bovenop een viaduct staat met statief en je maakt een lichtspoorfoto voel je je de koning te rijk. Ik kwam er echter ook achter dat avondfotografie niet zo makkelijk is als het lijkt. Al snel loop je rond met vragen zoals ‘hoe komt er zoveel ruis in mijn foto?’ en ‘waarom is mijn foto niet scherp?’

Nu denk ik dat vrijwel iedereen op een gegeven moment wel één of meerdere (semi) prof fotografen ontdekt waar je voorbeeld aan neemt. In mijn geval was dat, wat betreft avondfotografie o.a. Michiel Buijse, waarbij ik geïnteresseerd raakte door zijn nabewerkingsmethodiek. Ik ontdekte dat er veel te halen valt uit een goede basisfoto die je maakt in het donker.

Eigenlijk breng je in avondfotografie twee contrasterende zaken prima samen; licht en donker. Want waar het donker word willen we als mens licht creëren. Daarom is avondfotografie zo interessant, want we maken in onze foto’s dankbaar gebruik van het licht wat anderen voor ons hebben aan gezet. Zonder dat mensen het zelf in de gaten hebben zijn wij blij met de lampen die bij mensen binnenshuis branden, verlichting van voorbijrijdende voertuigen die fraaie lichtsporen voor ons achterlaten. Hoe wrang misschien ook, zelfs blauwe zwaailichten kunnen voor ons interessant zijn. Zeker rond Kerst kun je je hart ophalen met avondfotografie wanneer kerstverlichting de boventoon voert.

Dit alles maakt voor mij avondfotografie enorm interessant. Temeer, omdat je veel bewuster bezig bent met compositie, instellingen en nadien de nabewerking.

 

Interview Quirien Marijs

Interview Quirien Marijs

 

Wat is je favoriete onderwerp?

Hoewel Zeeland een prachtige provincie is heeft het stedelijk gezien niet zoveel te bieden t.o.v. de randstad. Nu is Rotterdam voor mij prima aan te rijden en daar ga ik zeker nog eens vaker heen. Ook Antwerpen heeft genoeg interessants en dat is voor mij zelfs nog beter te doen qua afstand. Toch kun je ook hier in het Zeeuwse natuurlijk heus je hart ophalen aan avondfotografie. Er zijn hier fraaie steegjes te vinden en de luchtvervuiling is hier niet extreem. Je moet ook net even de plekjes weten of ontdekken waar je prima foto’s kunt maken in het avondlicht.

Hoe belangrijk is apparatuur voor jou?

Zonder goede apparatuur ben je nergens. Natuurlijk, het ligt er maar net aan wat, hoe en wanneer je wil fotograferen, maar je bent echt in het voordeel wanneer je beschikt over een goede camera en dito lens. Soms moet je er het uiterste uit zien te halen en dan is het wel zo prettig dat je kunt vertrouwen op goede resultaten. Een full frame camera en lichtsterke lens zijn dan ook heel wenselijk. Indien een fullframe camera (nog) niet haalbaar is, schroef dan het liefst een lichtsterke(re) lens op je body. Daar valt vaak al veel voordeel te halen. Van hieruit is het een kleine stap naar wat er bij mij in de cameratas zit en nagenoeg onmisbaar is. Naast mijn huidige camera, de Nikon D750, mag een groothoeklens absoluut niet ontbreken. Zonder deze lens houd het voor mij al snel op.

Wat mag er absoluut niet missen in je cameratas als je op pad gaat?

Zo heb ik zelf momenteel een Irix 11mm f4 en een Tokina 17-35mm f4. Qua lichtsterkte is een f2.8 allicht ‘beter’, maar ook met een f4 kun je tot prima resultaten komen. Ze zijn in ieder geval betaalbaarder. Onmisbaar verder; een goed statief, want niet zelden fotografeer je bij avondfotografie met lange(re) sluitertijden. Om die reden behoort een afstandsbediening ook tot mijn standaard uitrusting.

 

Foto Quirien Marijs

 

Mijn tip; koop gewoon een simpele bedrade en koop er desnoods meteen twee. Ze kosten vaak maar iets van rond de 15,,- maar geheid gaat de aansluiting een keer kapot wanneer je net iets te enthousiast de kabel weer uit je camera trekt. Ik zie nog wel eens dat men gelijk een uitgebreide remote aan wil schaffen zonder er een duidelijk doel mee te hebben behalve hetgeen waar ‘ie primair voor bedoeld is, namelijk op afstand de ontspanknop bedienen. Een simpele will do the job!

Verder zijn het kleinere, maar tevens belangrijke dingen die mijn tas sieren; een lensdoekje en lenspen, handschoenen, zaklampje en tegenwoordig ook een ‘natural night’ filter. Al heb je aan laatst genoemde m.i. niet zoveel wanneer je midden in de stad fotografeert. Deze filter is namelijk vooral bedoeld om lichtvervuiling zoveel mogelijk te filteren en komt het meest tot zijn recht bij fotograferen ‘in het veld’. Je komt niet thuis met minder goede resultaten wanneer je zonder dit filter fotografeert in de stad.

Wat wil je graag nog leren of bereiken op (avond)fotografiegebied?

Ik heb al aardig wat fraaie foto’s gemaakt voor wat betreft avondfotografie, al zeg ik het zelf. Ik ben een trotse Zeeuw, maar wat ik al eerder aangaf heeft Zeeland veel te bieden, maar geen imposante sky-lines of hoogbouw. Juist dat zijn dingen die mij boeien, dus dat zijn dingen die nog in hoofdletters op mijn bucketlist prijken. Laat staan, het fenomeen rooftopping. Ik geniet enorm van dat soort foto’s, vaak gemaakt in steden als Dubai en Hong Kong. Maar ja, voor iemand die nog nooit gevlogen heeft zijn dat vooralsnog utopieën. Dus probeer ik in ieder geval lering te trekken uit techniek en nabewerkingen van dat soort foto’s. Want wat in eerste instantie niet haalbaar is, kan op zijn minst tot inspiratie leiden…

Waar ben je het meest trots op?

Dat vind ik een lastige. Ik ben van nature geen avonturier en het klinkt misschien gek, maar als ik als ‘man van het platteland’ op een donkere druiligere decemberavond in mijn eentje in mijn auto richting Antwerpen rijd en daar eenmaal rond zoiets als het Havengebouw loop, heb ik al een soort van kleine persoonlijke overwinning te pakken. Dat klinkt vrij heftig, maar in het donker en regen door een stad als Antwerpen rijden is geen pretje. Maar eenmaal thuis met de foto’s die ik er wilde maken maakt het een geslaagde trip en zoiets maakt me dan ook trots.

 

Foto Quirien Marijs

 

Als je een tip aan een ander mocht geven, welke tip zou dat dan zijn?

Wanneer ik mijn zinnen heb gezet op een bepaalde locatie, dan scout ik die nader via de kaarten en satellietbeelden op mijn mac of iPad. In de eerste plaats om te kijken waar ik goed kan parkeren in de buurt. Daarnaast vind ik het prettig om te weten hoe de infrastructuur er ter plaatse is. Ik ben altijd al in de weer geweest met plattegronden en kaarten en dat is in geval van (avond)fotografie niet minder.

Verder google ik op afbeeldingen van de omgeving en de onderwerpen die ik wil gaan fotograferen. Hierbij let ik in die afbeeldingen op hoe de omgeving eruit ziet zodat ik weet wat ik kan verwachten en ik probeer op die manier een voorstelling te maken van mogelijke composities. Ik combineer daarnaast de afbeeldingen van google met de satellietbeelden zodat ik te weten kom hoe een gebouw of omgeving zich verhoudt tot de rest van de omgeving en completeer dat beeld met de zonsopkomst of ondergang ter plekke. Dat is een kwestie van het juiste moment uitkiezen om erheen te gaan…

Ik sluit af met een tip m.b.t. nabewerken. Fotografie en nabewerken draait niet alleen om techniek en know-how, maar ook om gevoel. Soms ontbreekt het juiste gevoel me even in de nabewerking terwijl de foto’s verder wel gewoon geslaagd zijn. Wanneer je moe, maar voldaan bent thuisgekomen van een trip is het soms handig om je foto’s even te laten rusten. Evenals jezelf. Het is verleidelijk om gelijk aan het nabewerken te slaan, maar door je enthousiasme van de avond bestaat de kans dat je een foto daardoor juist alleen maar teveel bewerkt. Kom eerst even gewoon lekker tot rust of slaap eerst een nachtje. De foto’s zijn er ook de volgende dag nog…

Geniet ook volop van alles wat er nu te fotograferen valt en laat je inspireren door alles wat op je pad komt. Succes!

Meer zien van Quirien Marijs? Volg Quirien Marijs op Facebook en op Instagram.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!