Een goede houding tijdens het fotograferen draagt bij aan een scherpere foto, maar helaas zie je het regelmatig misgaan. Wat is nu de juiste houding tijdens het fotograferen?

De juiste houding tijdens fotograferen

In 6 kleine stappen kan jij je houding flink verbeteren!

  1. Zorg ervoor dat je stevig op je benen staat. Plaats je benen iets uit elkaar en plaats de ene voet iets voor de andere voor de meest stabiele houding. Heb je iets waar je tegenaan kunt leunen? Dan kan je daar gretig gebruik van maken. Wil je een laag standpunt? Plaats dan één knie op de grond en leun vervolgens met je ellebogen op je andere been.
  2. Pak je camera met twee handen vast voor de meeste stabiliteit. Plaats jouw linkerhand onder de camera en het objectief. Door je linkerhand onder je camera en objectief te plaatsen bied je een betere steun en je kunt makkelijker aan je zoom- of focusring draaien. Het voorkomt ook dat je camera naar voren wil vallen door het gewicht van je objectief. Met je rechterhand hou je de body vast. Je duim zit op de achterkant van de body, je wijsvinger zweeft boven de ontspanknop en je andere drie vingers plaats je aan de voorkant. Hou de camera losjes vast en knijp er niet in. Door te knijpen zal je meer gaan trillen.
  3. Druk je ellebogen tegen je lichaam aan voor meer stabiliteit. Jouw lichaam wordt als het ware je statief.
  4. Controleer je ademhaling en druk de foto tussen het ademhalen af. Tijdens het ademhalen beweeg je. Door je foto’s te maken tussen het ademhalen door vergroot je de kans op scherpere foto’s. Je kunt er ook voor kiezen om heel even je adem in te houden.
  5. Hou na het maken van de foto een seconde of twee rust. Haal na het maken van de foto niet meteen je camera van je gezicht vandaan. Die ene seconde rust kan een groot verschil maken.
  6. Zorg ervoor dat je ontspannen bent. Hoe meer ontspannen je bent, hoe minder je gaat trillen. Relax je nek en schouders, Hou de camera losjes in je handen en controleer je ademhaling.

 

Houding fotograferen, camera vasthouden

Linkerhand onder camera en objectief.

Houding tijdens fotograferen

Ellebogen tegen je lichaam.

 

Het lijkt zo simpel, het hebben van een juiste houding tijdens fotograferen, maar het is ontzettend belangrijk! Een juiste, stabiele houding zorgt simpelweg voor scherpere foto’s. Zeg eens eerlijk: is jouw houding in orde, ja of nee? En wat kan je verbeteren?

Een kleine test

Zie jij wat hieronder fout gaat bij deze fotograaf? Plaats jouw antwoord als reactie op dit bericht!

 

Houding fotografie

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!