Statieven heb je in verschillende soorten, materialen, maten etc, maar ook de keus van de juiste statiefkop moet je zeker niet onderschatten. Welke statiefkoppen zijn er en welke soort is het meest geschikt voor jou? We gaan ze een voor een af.

Geïntegreerd of los?

Er zijn statieven te koop waarbij de statiefkop vast zit. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je gewoon tevreden bent met je statiefkop, maar het kan vervelend worden als het statief kapot gaat of als je een andere kop wenst. Je moet dan een compleet nieuw statief aanschaffen. Er worden ook statieven verkocht zonder statiefkop zodat jij je eigen statief samen kunt stellen. Dan kan je, als je een andere statiefkop wenst of nodig hebt, de kop wisselen zonder een compleet nieuw statief aan te schaffen. Mocht er dan iets kapot gaan aan de kop, dan hoef je dus geen compleet nieuw statief te kopen, maar alleen een nieuwe kop. Dat scheelt in de kosten.

Balhoofd

Met een balhoofd kan je je camera alle kanten op bewegen met maar één knop. Een balhoofd werkt met een kogel in een kom die vrij te bewegen is. Draai de knop los, zet je camera in de gewenste positie en draai de knop weer vast. Heel simpel! Je kunt met een balhoofd gemakkelijk en snel te werk gaan, maar je bent minder nauwkeurig. Een balhoofd kies je als je snelheid en gemak belangrijk vindt of nodig hebt.

Driewegkop

Met een driewegkop is jouw apparatuur in drie richtingen te verplaatsen: van links naar rechts, voorover- of achterover en horizontaal- of verticaal. Hiervoor gebruik je de drie aparte hendels of draaiknoppen waardoor je zeer nauwkeurig te werk kunt gaan. Er zijn bijvoorbeeld driewegkoppen die je per millimeter kunt veranderen, handig voor een architectuurfotograaf. Met deze kop is het lastig om snel je apparatuur te verstellen. Een driewegkop kies je als nauwkeurigheid voor jou belangrijker is dan snelheid.

Balhoofd driewegkop statief verschil

Links balhoofd, rechts driewegkop

Vloeistofkop videokop statief

Vloeistofkop / videokop.

 

Vloeistofkop/videokop

Maak je regelmatig video’s met je camera of ben je videograaf? Ga dan voor een vloeistofkop, ook wel videokop genoemd. Deze kop is gevuld met een vloeistof waardoor je bewegingen vertraagd worden. Dit maakt het mogelijk om een beweging soepel te beginnen en te eindigen waardoor je schokkerige beelden kunt voorkomen. Je kunt de kop herkennen aan de lange hendel.

Panoramakop

Maak je veel panoramafoto’s of 360 graden foto’s? Verdiep je dan eens in een panoramakop. Een panoramakop draait 360 graden om één centrale as heen. Om een panorama- of 360 graden foto te laten slagen is het belangrijk dat de horizon volledig recht staat om vertekening te voorkomen. Kies daarom een goede panoramakop met hulpmiddelen waardoor jij je camera gemakkelijk horizontaal en verticaal waterpas kunt zetten. Dan kan je zonder zorgen je camera in de rondte gooien.

Schommelkop

Met een schommelkop laat je je camera als het ware zweven. Hierdoor kan je je apparatuur vrij laten bewegen, zowel horizontaal als verticaal. Een schommelkop wordt vaak gebruikt in combinatie met lange telelenzen om bijvoorbeeld vogels in vlucht te fotograferen. Met deze kop ben je veel sneller en flexibeler met fotograferen en hoef je het enorme gewicht van grote telelenzen niet te dragen.

Je weet nu welk soort statiefkoppen er zijn. Naar welk statiefkop gaat jouw voorkeur uit? Vergeet niet om ons gratis e-book ‘Tips voor het kopen van een goed statief‘ te downloaden!

 

Panoramakop Schommelkop verschil statief

Links panoramakop, rechts schommelkop

 

Waar let je op bij aankoop van een statief

Gratis e-book: waar let je op bij aankoop van een statief?

We zien het constant tijdens onze workshops. Statieven die eigenlijk te licht zijn en te onstabiel om scherpe foto’s mee te maken. Het is begrijpelijk, want de aankoop van een camera is al duur genoeg. Waar moet je op letten tijdens de aankoop van een goed statief? In dit gratis e-book gaan we hier dieper op in met o.a. tips over:

  • Soorten statiefkop
  • Minimale en maximale hoogte
  • Gewicht en materiaal

Download hier het gratis e-book!