Heb je geen inspiratie of wil je het huis niet verlaten? Jean-Johan Tjepkema laat zien dat je thuis prima aan de slag kunt gaan met lightpainting! Met simpele voorwerpen die je thuis vast en zeker hebt liggen kan je hele leuke resultaten behalen. Lees mee!

Om de mooiste foto’s te maken is een zo donker mogelijke omgeving belangrijk. Het kan dus ook overdag! Doe lekker de gordijnen dicht en ga aan de slag.

”Lightpainting at home is simpel en grappig. Tenminste, dat vind ik! Spelen met licht in een kleine ruimte. Simpel, omdat je dit soort ‘schilderijtjes’ gemakkelijk kunt maken en grappig omdat je verbaasd zult zijn wanneer je je resultaat op je scherm ziet! De tips die hier volgen dienen je om je te stimuleren om vooral creatief te zijn met je eigen ‘huismiddeltjes’ en zo betere opnames te maken.

De eerste twee foto’s heb ik gemaakt met twee demontabele achterlichtjes van mijn fiets. Deze rode lichtjes kan je bijna overal wel kopen  De beide lichtjes heb ik aan elkaar geplakt met de achterkanten tegen elkaar met behulp van rolletjes dubbelzijdig tape. Verder neem je een koord en dat koord draai je in elkaar. Je windt het als het ware op. Als het koord is opgewonden en je laat het los, dan beginnen de lampjes met draaien.

Je zoekt een donker hoekje op en plaatst de camera op statief. Het diafragma heb ik op f 22 gezet, sluitertijd op 8 seconden en de ISO op 100. Met de zelfontspanner (of afstandsbediening) heb ik de camera geactiveerd terwijl de lampjes beginnen met draaien. Advies: maak minstens 20 opnames. Je zult zien dat de meeste direct op de schroothoop kunnen, maar er zitten er vast een paar bij die je zullen verrassen!”

 

Lightpainting at home

Lightpainting at home

 

”De volgende opname is nog simpeler. De draaibare, glazen hapjesschaal (wordt ook voor gebak gebruikt) werd het voorwerp van mijn experimenteerdrift. Ik heb er een snoer met gekleurde lichtjes op gelegd. Het batterijdoosje van het lichtsnoer heb ik met ductape aan de glasplaat bevestigd. Later zie je er op de foto niets meer van.

De camera gaat weer op statief, maar nu met het objectief recht naar beneden op de hapjesschaal gericht. Start de opname en draaien maar! Speel opnieuw met verschillende snelheden en camera-instellingen, het effect is steeds weer anders.”

 

Lightpainting

 

”Voor de derde opname heb ik het snoer met de gekleurde lichtjes in een fles gestopt (helder glas). Deze fles heb ik met een koordje onder een oud statief gehangen en dan langzaam laten slingeren. Onderstaande foto is het resultaat geworden”

 

Lightpainting at home

 

Ik wens je veel plezier! Niet alleen bij het maken van de foto’s, maar vooral ook bij het bedenken van andere manieren van het maken van lightpainting art at home.

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep