Een lightpainting tube is niets anders dan een gekleurde buis die licht geeft. Gelukkig kan je deze gemakkelijk zelf maken! Met een lightpainting tube kan je brede banen licht creëren. Met een beetje creativiteit kan je met één lightpainting tube wel 10 verschillende ontwerpen maken.

Benodigdheden:

 • Zaklamp met clip
 • Lange, transparante buis (± Ø 25 mm)
 • Overtrekpapier (of bakpapier)
 • Gekleurde folie (gels)
 • Witte of zwarte doek

Kies een buis van minimaal een halve meter lang of langer. Hoe langer de buis, hoe groter de lichtbanen worden. Let hierbij goed op de diameter. Er moet namelijk een zaklamp in passen. Een diameter van ± 25 mm is perfect.

Het overtrekpapier zorgt ervoor dat het licht van de zaklamp goed wordt verspreid. De gekleurde folie geeft de buis de gewenste kleur. Je kunt natuurlijk elke kleur kiezen die je wilt. De lengte van het overtrekpapier en folie moet dezelfde lengte zijn als die van de buis. De breedte mag ongeveer 8 cm zijn.

 

Benodigdheden light tube lightpainting

 

Werkwijze

Als je de benodigdheden hebt verzameld ga je als volgt te werk:

 1. 1Je begint met de lange transparante buis, het overtrekpapier en de gekleurde folie. Knip van het overtrekpapier en de gekleurde folie een strook van ongeveer 8 cm breed. Je hebt nu twee stroken van ongeveer 8 cm breed met ongeveer de lengte van de buis.
 2. Rol beide stroken strak op zodat je het aan de binnenkant van de transparante buis kunt schuiven. Het is belangrijk dat de gekleurde folie aan de buitenkant zit. Als het papier in de buis zit moet je erdoorheen kunnen kijken. Deze handeling vergt even oefenen.
 3. Het is nu tijd om de zaklamp aan de binnenkant van de buis te plaatsen. Het is het makkelijkst als je een zaklamp hebt met een clip zodat je de zaklamp aan het uiteinde van de buis kunt clippen. Je kunt hem hierdoor goed vasthouden. Zet de zaklamp aan en voila, je hebt je eigen licht tube gemaakt! Voor het grootste gemak kies je een zaklamp met de aan- en uitknop aan de onderkant.
 4. De witte en zwarte doekjes komen als laatst. Deze doekjes gebruik je om het uiteinde van de buis te bedekken. De doeken zorgen ervoor dat je geen lichtstreep op de grond ziet. Je kunt deze doeken in de buis proppen of ze met een elastiekje aan de buis vastmaken. Lensdoekjes zijn hiervoor erg geschikt.

TL kleurhulzen

TL kleurhulzen zijn gemaakt om TL-lampen van een andere kleur te voorzien. Met deze kleurhulzen maak je heel makkelijk je eigen LED-balk. Deze kleurhulzen hebben een diameter van 26,5 mm waardoor een Nitecore zaklamp hier perfect in past. Stop de zaklamp in de kleurhuls, zet hem aan en je kunt beginnen! Je hoeft hiervoor niets in elkaar te knutselen. Deze kleurhulzen zijn online te bestellen, bijvoorbeeld via Bol.com.

 

Benodigdheden light tube lightpainting

Kleurhulzen en zelfgemaakte lightpainting tubes.

Benodigdheden light tube lightpainting

 

Mogelijkheden met je zelfgemaakte light tube

Met enkele simpele toevoegingen kan je met je light tube meer creëren dan enkel een gekleurde lichtstreep. Zo bestaan er zaklampen met een strobefunctie, oftewel een knipperfunctie. Als je de knipperfunctie van de zaklamp tijdens het lightpainten aan zet krijg je onderbroken lichtstrepen, een beetje een zebra-effect.

Je kunt aan de bovenkant van de tube ook twee stukken zwarte tape plaatsen. In plaats van een zebra-effect heb je aan de bovenkant twee streepjes. Dit geeft de bovenkant van je lichtstreep een leuk en spannend detail. Tot slot kan je bijvoorbeeld een gekleurde veer of sterretje aan de buis vastmaken met tape of een elastiek. Een oranje veer in een blauwe lightpainting tube zorgt voor een oranje randje boven de blauwe lichtstreep. Het sterretje zorgt voor een randje met vonken. Zo kan je met hele simpele dingen verschillende lichtbanen creëren met leuke details.

Als je aan de slag gaat met lightpainting, probeer dan veel instellingen en attributen uit. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hoe meer je experimenteert, hoe makkelijker en leuker het wordt. Tot slot de laatste en misschien wel belangrijkste tip: heb plezier!

 

Light tube met aan het uiteinde een sterretje.

 

Heb je geen transparante buis?

Dan voldoet doorzichtig plastic folie ook. Leg de folie plat op de tafel en plaats daarboven het overtrekpapier en de gekleurde folie. Je rolt nu alle folies op. Met enkele elastieken zorg je ervoor dat dit als geheel blijft zitten. Plak het geheel vervolgens aan elkaar met doorzichtig plakband en verwijder de elastieken.

Let op: je moet na het oprollen door de buis heen kunnen kijken. Let ook goed op de diameter. Er moet aan het uiteinde een zaklamp in kunnen. Dit hoeft geen zaklamp met een clip te zijn, want je kunt de buis samen met de zaklamp vastknijpen zonder dat ie uit de buis valt.

 


Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen als je lid bent:

 • Krijg antwoord op al jouw vragen
 • Laat je inspireren door andere leden
 • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied

Word lid van onze facebookgroep