Martijn van Sabben geniet enorm van het fotograferen waarbij avondfotografie tot zijn favorieten behoort. Het heeft Martijn jaren gekost om fotografie te leren, maar het harde werken wordt rijkelijk beloond. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen met jou. Herken jij jezelf hierin?

“Het begon allemaal met het zien van verschillende foto’s gemaakt in de avond, de één nog mooier dan de ander. Na het lezen van heel veel informatie besloot ik op een avond in Berlijn om het zelf eens te gaan proberen. Na heel veel knoeiwerk bakte ik er echt helemaal niks van, maar daardoor wilde ik me er juist verder in gaan verdiepen. Ondanks het gebrek aan resultaat vond ik het wel heel erg tof om in de avond bezig te zijn met fotograferen. De wereld ziet er in het donker wel heel erg gaaf uit, als je maar weet hoe je het vast kunt leggen.”

 

Martijn van Sabben

Één van mijn eerste avondfoto’s gemaakt in Berlijn.

 

“Avondfotografie is behoorlijk technisch. Als je de camera nog niet helemaal kent is dat wel even spannend. Ook al had ik al veel gelezen over het technische gedeelte, toch kon ik er nog geen wijs uit worden. Ik dacht in het begin dat mijn camera dat simpelweg allemaal niet kon. Dankzij een workshop viel het technische onderdeel al snel op zijn plek, maar toen bleek eigenlijk het manueel scherpstellen voor mij een dingetje. Je bent al snel geneigd om het automatisch te doen en dat werkt in vele gevallen niet. Dat laatste gaat nu de laatste tijd goed dankzij het vele oefenen en het ontwikkelen van een beetje meer geduld. Eigenlijk wilde ik gewoon te snel en dat werkt soms averechts.

De eerste workshop die ik bij DeFotoblogger volgde, onder leiding van Maico Barneveld en Renzo Gerritsen, was voor mij nodig om alle informatie die ik over avondfotografie had gelezen in de praktijk toe te kunnen passen. Daarbij kon ik het meteen een juiste plek geven zodat ik het niet meer zou vergeten. Daarnaast kwam ik nog maar net kijken in de wereld van de fotografie en leek het me een leuke manier om andere mensen te leren kennen die met dezelfde hobby bezig zijn. Tijdens daaropvolgende workshops vond ik het vooral erg leuk om met een klein groepje mede enthousiastelingen door de straten van Amsterdam te wandelen. Het levert altijd weer nieuwe informatie op en je kijkt, dankzij de input van andere fotografen, toch net weer even anders naar een bepaalde plaat. Een creatieve prikkel die ook nog eens gezellig is, zo kun je het eigenlijk het beste omschrijven.”

 

Martijn van Sabben

Martijn van Sabben

 

“Avondfotografie blijft spannend en magisch, dat komt er bij mij als eerste in me op. De wereld is zo onwijs mooi in het donker en dat vastleggen blijft een magisch gevoel geven. Het geeft echt een kick als je met 5 vette shots thuiskomt na een avondje koukleumen in het donker. En of dat nou in Amsterdam, Emmen of Leeuwarden is, dat maakt me niet uit.

Een echt doel met fotografie heb ik niet, al lijkt het mij heel erg gaaf om ooit een keer avondfoto’s te gaan maken in een stad als New York. Wie weet wat er allemaal nog op het pad komt!

Tot slot wil ik graag meegeven dat het vooral genieten is in de avond en het vastleggen daarvan. Vergeet niet dat een goede voorbereiding het halve werk is. Neem alles mee wat je nodig bent en eenmaal ter plekke, neem dan je omgeving helemaal in je op om zo de meest toffe composities te kunnen bepalen. Vanaf dat moment is het vooral genieten geblazen!”

Volg Martijn van Sabben op Facebook, Flickr en Instagram of neem een kijkje op zijn website.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!