Ben jij weleens je zonnekap of objectiefdop kwijtgeraakt? Dan koop je gewoon weer een nieuwe in de winkel. Maar hoe leuk is het om deze onderdelen zelf te kunnen printen! Mees Zijlker vertelt meer over het 3D printen van camera-onderdelen.

”Ik ben begonnen met 3D printen, omdat ik al een tijdje een fascinatie heb voor het zelf kunnen printen van spullen. Van niets iets maken waar je iets aan hebt is erg leuk. Het is super creatief en et houdt je bezig.

Ik ben begonnen met het uitzoeken van welke 3D printer het beste is. Na veel onderzoek gedaan te hebben heb ik er een gevonden en dat was de Flashforge Adventurer printer. Deze is voor het geld en kwaliteit de beste koop voor budget 3D printers.

Onderstaande ring is een adapterring om Nikon lenzen op een Canon camera te plaatsen.”

 

Mees maakt eigen camera-onderdelen met zijn 3D-printer

Camera-onderdelen 3D printen

 

”Op internet zijn al heel veel 3D modellen te vinden die je kunt downloaden en printen. Zo ben ik op een site terecht gekomen waar veel 3D modellen te downloaden zijn. Wat ik als eerste heb geprint qua fotografie was een hendel voor een rig. Zelf ben ik nu ook bezig met een follow focus ring en objectiefdoppen. Daarnaast had ik geen zonnekap voor mijn Canon 17-40 mm objectief, dus die heb ik ook geprint, samen met een doosje voor geheugenkaarten. Er zijn zoveel meer modellen die ik nog zou willen printen, maar het kost tijd en geld.

Niet alles werkt heel erg goed, omdat ik op dit moment print op lage resolutie. Dit doe ik, omdat ik graag het resultaat zo snel mogelijk wil zien. Het kost een paar uur om iets te printen op de laatste resolutie. Daardoor zijn er soms wat fouttjes te zien, maar de objectiefdoppen en mijn zonnekap werken perfect. Het volgende project wat ik wil gaan doen is een statief die bestaat uit houten onderdelen en de printer onderdelen. E is nog zoveel meer wat er geprint kan worden. Ik kan nog maandenlang doorgaan met printen.”

 

Camera-onderdelen 3D printen

Doosje voor geheugenkaarten.

Camera-onderdelen 3D printen

Zonnekap voor Canon objectief.

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep