Een veelgemaakte fout bij avond- en nachtfotografie is dat de foto veel te warm wordt qua kleur. De foto heeft een oranje gloed en komt onnatuurlijk over. De blauwe lucht is niet meer zo mooi blauw. Hoe komt dit en wat kan ik doen om dit te voorkomen?

Kies de juiste witbalans

Witbalans is de instelling die de kleuren in jouw foto bepaalt. De reden dat jij die warme, oranje foto hebt is omdat de witbalans niet goed staat ingesteld. Met het kiezen van de juiste witbalans kan jij die nare, oranje gloed uit jouw foto krijgen. ”Maar ik gebruik de automatische witbalans”, Ja, dat kan, maar ook de camera is niet perfect en maakt weleens een foutje. Als je van hetzelfde beeld meerdere foto’s achter elkaar maakt zal je soms merken dat elke foto anders is qua kleur. Dit komt door de automatische witbalans.

Dit probleem kan je oplossen door handmatig de witbalans te kiezen. Je kunt hierbij gebruik maken van de witbalans voorkeuzestanden. Denk bijvoorbeeld aan de voorkeuzestand ‘Bewolkt’, ‘Daglicht’ of ‘Schaduw’. Elke voorkeuzestand heeft weer een andere kleurtemperatuur. Deze kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in graden Kelvin. hoe lager het aantal graden Kelvin, hoe kouder jouw foto wordt qua kleur. Hoe hoger het aantal graden Kelvin, hoe warmer jouw foto wordt qua kleur. Zet jouw foto eens op statief en ga eens langs de verschillende voorkeuzestanden om te zien welk effect het heeft op jouw foto.

Wat je ook kunt doen is handmatig het aantal graden Kelvin kiezen. Dan kies je geen voorkeuzestanden, maar dan kan je handmatig het aantal graden instellen. Met beide manieren krijg jij de controle over je kleuren.

 

Witbalans voorkeuze schema

De witbalans voorkeuzestanden.

Witbalans schema

Het effect van witbalans op jouw foto.

 

Is jouw foto te warm qua kleur? Kies dan voor de voorkeuzestanden ‘Daglicht’, ‘TL’ of ‘Gloeilamp’. Hiermee zal jouw foto een stuk kouder worden qua kleur. Ben je nog niet helemaal tevreden? Kies dan zelf het aantal graden Kelvin. Je kan dan in kleinere stappen je witbalans kiezen.

Fotografeer in RAW

Als je in RAW fotografeert hoef je je niet druk te maken om de witbalans. In de nabewerking kan je dit zonder problemen aanpassen.

Fotografeer je niet in RAW, maar in JPEG? Dan is het heel belangrijk dat je tijdens het fotograferen jouw witbalans goed hebt staan. Als je de witbalans van een JPEG foto wilt nabewerken zal je merken dat je veel minder mogelijkheden hebt. Het is lastiger om de witbalans te herstellen van een JPEG foto.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!