Nachtfotografie met een smartphone, kan dat? Als je mij die vraag een aantal jaar geleden had gesteld had ik meteen nee gezegd, maar techniek staat niet stil. Het is nu goed mogelijk om nachtfoto’s te maken met een smartphone. Hoe zien die foto’s eruit en is het de moeite waard? We gaan kijken naar de Huawei P30 Pro.

Het grootste voordeel van smartphones

Laten we bij het begin beginnen. De meeste mensen maken nachtfoto’s met een spiegelreflexcamera. Die zijn vaak erg groot en worden nog groter als er een lens op wordt geschroefd. De afstand die het licht af moet leggen om de sensor van de camera te bereiken wordt daarmee groter. Dat houdt in dat je lange sluitertijden moet gebruiken om een goed belicht beeld te krijgen. Nu zijn er spiegelloze camera’s en compactcamera’s die kleiner zijn, maar het is nog steeds niet te vergelijken met de smartphone. Een smartphone is namelijk ontzettend plat. Het licht legt een zeer kleine afstand af totdat het de sensor bereikt waardoor het voor dit soort camera’s veel makkelijker wordt om in de schemer of het donker foto’s te maken zonder dat je een lange sluitertijd nodig hebt.

 

Nachtfotografie met je smartphone

Onbewerkte foto van de Huawei P30 Pro.

 

In het geval van de Huawei P30 Pro zijn er ook andere voordelen die het mogelijk maken om in situaties met weinig licht foto’s te maken. De CMOS camerasensoren zijn bijvoorbeeld gemaakt door Sony en de telefoon bevat Sony’s Time-Of-Flight. Time-Of-Flight maakt het mogelijk om foto’s te maken met meer precisie en in meer omgevingen, ook in het pikkedonker. Anders dan andere camera’s gebruikt de P30 Pro niet het gebruikelijke RGB-profiel, maar het RYYB-profiel. Volgens Huawei levert dit wel tot zo’n 40% meer licht op. Met de Huawei P30 Pro kan je fotograferen in de nachtstand, je kunt foto’s stapelen en softwarematig bijvoorbeeld ISO, sluitertijd en witbalans regelen.

De Huawei P30 Pro is er dus voor gemaakt om foto’s in het donker te maken, maar is het ook echt zo goed? Michel Jansen van KvM Art Photography testte het uit en kwam met onderstaande resultaten. Wat vind jij van deze foto’s? Volg Michel op Facebook of Instagram.

Enkele belichting + handmatige HDR met foto’s van de Huawei P30 Pro (op statief)

Huawei P30 Pro nachtfotografie

Enkele belichting met de Huawei P30 Pro.

Huawei P30 Pro nachtfotografie

Handmatige HDR met foto’s van de Huawei P30 Pro.

 

Overige foto’s uit de hand geschoten

Huawei P30 Pro nachtfoto

Enkele belichting.

Huawei P30 Pro avondfotografie

Enkele belichting.

Huawei P30 Pro

Enkele belichting.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!