Tijdens landschapsfotografie wordt gretig gebruik gemaakt van filters. Denk aan een polarisatiefilter, ND-filter of grijsverloopfilter. Deze filters zijn populair, omdat ze creatieve en praktische mogelijkheden bieden die je niet of moeilijk in de nabewerking kunt toepassen. Elk filter heeft zo zijn eigen specialiteit. Nachtfotografie is qua werkwijze vergelijkbaar met landschapsfotografie, maar werken met filters tijdens de nacht doet men zelden. Toch is er nu een filter dat niet mag missen in je fototas tijdens nachtfotografie: het Natural Night filter van NiSi.

 

NISI Natural Night filter

 

Natural Night Filter

We hebben er allemaal last van en dat elke nacht opnieuw: lichtvervuiling. Je ziet de geel/oranje gloed van de stad of een kweekkas al op grote afstand. Als we naar de sterrenhemel kijken zien we alleen de meest heldere sterren en een hemel die niet pikzwart meer is. In je foto’s zie je dit helaas ook terug, tot groot ongenoegen van veel fotografen. Het Natural Night filter van NiSi biedt een simpele oplossing. Het zorgt ervoor dat warme, storende kleurtinten worden tegengehouden. Het is niet de kleur van het filter dat hiervoor zorgt (die is namelijk blauw paars), maar het heeft een andere reden.

Licht wordt uitgedrukt in frequenties, in golflengten. Deze storende golflengten zorgen ervoor dat jij die vervelende lichtvervuiling ziet. Wat het Natural Night filter doet is deze storende golflengtes blokkeren waardoor de lichtvervuiling wordt geminimaliseerd. De geel/oranje gloed verdwijnt en je krijgt een lucht te zien die veel blauwer is.

Maar ik kan toch gewoon mijn witbalans veranderen?

Natuurlijk kan je je witbalans koel zetten om de warme kleurtinten te verminderen. Stel een witbalans in van 2500 Kelvin en de lucht zal voor een groot deel haar natuurlijke kleur terug krijgen. Maar door de witbalans te veranderen verander je enkel en alleen de kleuren. De lichtvervuiling blijft echter gewoon aanwezig. Daarnaast zal niet alleen de lucht blauwer worden, maar de rest van de kleuren gaat ook mee. Het Natural Light filter richt zich specifiek op die storende lichtvervuiling en zal een ander resultaat laten zien dan wanneer je de witbalans aanpast.

NiSi Natural Night filters zijn verkrijgbaar als rond schroefbaar filter of als vierkant filter die je in een filterhouder plaatst. Wat denk jij? Heeft dit filter een meerwaarde voor jou?

 

NISI Natural Night filter

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!