Deze foto ging het internet over, want hoe kan het toch dat je een kerstboom kunt maken met behulp van een drone en lightpainting? Paul Glastra geeft antwoord.

Fotograferen vanuit de lucht doe ik nu zo’n 3 jaar. Fotograferen met een drone vanuit de lucht was in het begin geweldig! Alle standpunten die je niet op de grond hebt kan je nu probleemloos uitproberen. Nadat ik veel had geëxperimenteerd met panorama’s en 360 graden fotografie met de drone, kreeg ik het idee om wat met lightpainting te gaan doen. Een paar mooie lichtgevende cirkels in de lucht was het resultaat, maar het lightpainting met een drone bleef me aanspreken.

 

 

Rond de kerst kwam ik op het idee van de ‘kerstboomdronie’. Mijn eerste plan was om een hoepel van pvc te maken, bevestigd met twee draden omhoog naar de drone, De twee draden zouden dan naar een punt toelopen en voorzien zijn van lichtjes. Ondanks dat het niet onmogelijk zou zijn qua gewicht had ik toch mijn twijfels en dacht verder tot ik op een simpel antwoord kwam om mijn kerstboom tot leven te wekken. Het antwoord was: middelpuntzoekende kracht. Met de lichtjes vastgebonden aan de drone en de accu helemaal aan het eind van de draad zou deze vanzelf gaan slingeren als een pendule als ik de drone om zijn as zou laten draaien. Het was echt een eureka momentje voor mij en al snel belde ik met een webshop om te vragen wat de 8 meter kerstlichtjes zouden wegen incl. batterijhouder die ik reeds in mijn winkelwagentje had liggen. Dit bleek ongeveer 270 gram excl. batterijen. Dit wetende was ik nóg zelfverzekerder, want mijn drone stijgt met een kg nog redelijk makkelijk op. Toch wil je graag zo licht mogelijk opstijgen.

Met drie dagen voor Kerst had ik weinig tijd over. Er was de hele week al weinig wind, dus op de donderdag voor Kerst heb ik mijn Laowa 15mm lens gepakt, samen met de rest van mijn spullen. Ik heb de lichtjes met nylondraad afgerold, voorzichtig opgestegen en mijn nikon op continu opnames gezet,focus op de drone en proberen maar! Ik denk dat alles zo’n 15minuten heeft geduurd en de mooiste foto heb ik er dus uitgepikt…ik had echter niet verwacht dat mensen het zo mooi zouden vinden.

Meer zien van Paul Glastra? Bezoek dan zijn website of facebookpagina!

 

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!