Wie wil er nu geen vallende sterren zien? Kijk dan in augustus even omhoog. Dan heb je namelijk de meeste kans op het spotten van vallende sterren. Dat is te danken aan de meteorenzwerm Perseïden; een wolk van stofdeeltjes afkomstig van de zogenaamde Swift-Tuttle komeet. Eigenlijk zijn het geen vallende sterren, maar is het ruimtepuin dat met enorme snelheid onze atmosfeer binnenkomt. Door die snelheid van zo’n 200.000 km/h begint het te gloeien en veroorzaakt het een lichtflits.

Eens in de 20 tot 200 jaar komt deze Swift-Tuttle komeet langs onze aarde. De laatste keer was in 1992, maar het heeft genoeg stofdeeltjes voor ons achtergelaten. Elke keer als de aarde de baan van deze komeet kruist zien we een piek in het aantal vallende sterren, met het hoogtepunt in de nacht van 12 op 13 augustus. Waarom wordt het Perseïden genoemd? Dat is omdat het naast sterrenbeeld Perseus te zien is. Die vind je hoog boven de noordoostelijke horizon rechts van de Grote Beer.

 

Perseïden, vallende sterren, Melkweg

 

Tips om de sterren te fotograferen

Natuurlijk fotografeer je met een lange sluitertijd, maar je moet rekening houden met de draaiing van de aarde. Sterren worden namelijk al heel snel streepjes. Hierdoor is het belangrijk dat je een aantal dingen in gedachten houdt. Hier volgen een aantal snelle tips:

 • Gebruik een stevig statief om bewegingsonscherpte te voorkomen.
 • Gebruik bij voorkeur een lichtsterke lens, bijvoorbeeld een lens met diafragma f 2.8, f 1.8 of zelfs f 1.4. Hoe groter de lensopening is, hoe meer licht er op de sensor kan vallen.
 • Houd bij het instellen van je sluitertijd rekening met de volgende formule: maximale sluitertijd = 500 / (brandpuntafstand x cropfactor). Met deze formule kan je de maximale sluitertijd bepalen zonder dat jouw sterren streepjes worden door de draaiing van de aarde.
 • Zet je ISO omhoog. Stel je diafragma en sluitertijd in. Verhoog vervolgens je ISO-waarde totdat je een goed belicht beeld krijgt. Een open diafragma en lange sluitertijd is vaak niet genoeg om een goed belicht beeld te krijgen.
 • Stel handmatig scherp. Jouw camera zal ongetwijfeld moeite hebben met scherpstellen. Als je handmatig scherp stelt heb je hier veel meer controle over. Stel bij voorkeur scherp op ‘oneindig’. Lees hier wat dit precies inhoudt.
 • Zet beeldstabilisatie uit als je op statief fotografeert en gebruik de spiegelopklapfunctie om trilling van de spiegel te voorkomen. Vergeet achteraf niet om de foto op scherpte te controleren.

Als je sterren juist als strepen wilt fotograferen, dan kan je je sluitertijd natuurlijk wel zo lang mogelijk maken. Je hoeft dan geen rekening te houden met de formule.

Tips om het zien van vallende sterren te vergroten

Perseïden maakt het makkelijker om vallende sterren te zien, maar je kunt je kansen vergroten. Hopelijk weet jij al wat je wilt wensen bij het zien van een vallende ster!

 • Zoek een plek met zo weinig mogelijk lichtvervuiling, bij voorkeur de Veluwe of de Waddeneilanden. Hoe donkerder het is, hoe meer je ziet.
 • Het hoogtepunt ligt midden in de nacht rond een uur of 03:00u, maar ook ervoor en erna kan je vallende sterren zien.
 • Kijk richting het noordoosten en zoek het sterrenbeeld Grote Beer. Rechts van de Grote Beer vind je namelijk sterrenbeeld Perseus, de plek waar de perseïden-zwerm te zien is.
 • Laat je ogen wennen aan het donker! Dit kost een klein kwartiertje. Als je ogen aan het donker gewend zijn zal je meer gaan zien. Laat je smartphone dus in je broekzak zitten!

Ga jij in de maand augustus omhoog kijken naar meteorenzwerm Perseïden? Zo ja, vergeet dan niet om te genieten en schrijf je wensen alvast op papier. Als je geluk hebt zie je zo’n 50 tot 100 vallende sterren per uur tijdens het hoogtepunt in de nacht van 12 op 13 augustus. De maan gooit wel roet in het eten, omdat ie flink aanwezig is. Laten we dus met zijn allen hopen op een nacht zonder wolken.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

 • Diafragma
 • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
 • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!