Fotograferen met een lensbal – handige tips en inspiratie
Lensbal fotografie is een ontzettend populaire fotografie gadget! Met een lensbal kan je gemakkelijk leuke en creatieve foto’s maken. In dit artikel geef ik je handige tips en inspiratie voor het fotograferen met een lensbal.
Fotograferen met een lensbal
Een lensbal is letterlijk een glazen bol waar je doorheen kunt kijken en kunt fotograferen. Doordat de lensbal rond is kijk je als een fisheye lens naar de wereld toe en staat de wereld letterlijk op zijn kop. Je kunt een lensbal fotograferen met een camera of gewoon met je smartphone. Een lensbal is geschikt voor heel veel soorten fotografie, maar werkt vooral erg goed bij landschap, architectuur of straatfotografie of plekken met veel contrasten en patronen.
Welke lensbal kies ik?
Lensballen heb je in verschillende maten; 60 mm, 80 mm, 90 mm of zelfs groter. Wil je regelmatig met een lensbal fotograferen? Kies dan een lensbal van 60 mm of 80 mm. Je kunt hem dan makkelijk met je meenemen zonder dat het een last wordt. Hoe groter de lensbal is, hoe zwaarder en minder handzaam hij wordt. Is gewicht geen probleem en wil je een groot gebied fotograferen? Kies dan een lensbal die 100 mm of groter is.
Ik raad je aan om een lensbal te kopen bij gerenommeerde camerawinkels en vooral niet te bestellen in China. Lensballen uit China zijn vaak van mindere kwaliteit. De kans op luchtbellen of oneffenheden is groot en ze worden geleverd zonder hoes. Lensballen bij gerenommeerde camerawinkels zijn gemaakt van een goede kwaliteit en bevatten vaak een hoes. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Rollei lensbal.
Scherpstellen
Scherpstellen is een uitdaging. De autofocus van je camera kan moeite hebben met scherpstellen. Als je automatisch wilt scherpstellen, kies dan Single AF punt. Je maakt dan niet meer gebruik van een groep autofocuspunten, maar van slechts éen autofocuspunt. Het grote voordeel van dit ene autofocuspunt is dat je dit punt handmatig door je beeld kunt bewegen. Je kunt dit autofocuspunt op de juiste plek op de bol plaatsen en daarmee de kans vergroten dat de camera automatisch scherp kan stellen.
De kans is groot dat automatisch scherpstellen niet lukt. Stel in dat geval handmatig scherp. Je leest hier meer over handmatig scherpstellen. Fotografeer je met een smartphone? Tik dan met je vinger op het punt in je scherm dat je scherp wilt hebben. Je smartphone zal daarop scherpstellen.
Doorzetten
Je fotografeert meestal met een open diafragma om de achtergrond te vervagen en je houdt de lensbal vaak vast in je hand. Elke kleine beweging kan dan al een onscherpte veroorzaken. Je kan op statief gaan fotograferen, maar dat beperkt je bewegingsvrijheid. Je kan de lensbal door iemand anders vast laten houden of je legt de lensbal neer op een paal of op de grond. Het is belangrijk dat je veel foto’s blijft maken en dat je goed controleert of de scherpte goed is. Is het niet gelukt? Probeer het dan opnieuw.
Compositie
Één goede compositie kiezen kan al lastig zijn, maar bij fotograferen met een lensbal moet je rekening houden met twee composities! Je moet namelijk rekening houden met je achtergrond, maar ook met wat er zich in je lensbal afspeelt. Door veel rond te bewegen met je lensbal en camera zal je uiteindelijk de perfecte compositie vinden.
Onscherpe achtergrond
Een onscherpe achtergrond zorgt ervoor dat alle aandacht naar de lensbal gaat en niet naar de omgeving. Onscherpte in de achtergrond creëer je door je diafragma open te zetten. Hierbij hoort een laag getal van f 5.6, f 4.5 of lager. Stel hierbij scherp op de lensbal.
Je kunt je diafragma veranderen door in de M-stand te fotograferen. Als je dit lastig vindt kan je ook fotograferen in de diafragmavoorkeuzestand, de A/AV-stand. Stel het gewensie diafragmagetal in en je camera zoekt de juiste sluitertijd en ISO voor een goede belichting.
Spiegelen
Doordat een lensbal helemaal rond is zal het beeld dat in de lensbal te zien is op zijn kop staan. Dit is een van de vele redenen waarom een lensbal zo ontzettend leuk is! Wil je dit effect niet hebben, dan kan je het beeld achteraf 180 graden ronddraaien. Je achtergrond staat nu op zijn kop. Wil je dat zowel het beeld in de lensbal goed staat als de achtergrond? Dan kan je in de nabewerking de lensbal 180 graden draaien. Dan staat alles weer recht zoals je in onderstaande foto kunt zien.
Ga er goed mee om
Voorkom beschadigingen! Voor het mooiste effect is het belangrijk dat er geen krassen of oneffenheden op de lensbal te zien zijn. Een lensbal wordt meestal geleverd in een handig hoesje. Bewaar de lensbal altijd in het hoesje. Neem ook meteen een lensdoekje mee om de lensbal mee te kunnen poetsen. Vette vingers zie je namelijk al snel terug in je foto.
Laat je lensbal niet in de zon liggen! Doordat de lensbal rond is zal alle warmte zich op één punt concentreren. Dit wordt heel snel erg heet waardoor je je kunt branden aan de lensbal of er in het ergste geval een brand mee veroorzaken.
Leuke ideeën met een lensbal
Fotograferen met een lensbal is ideaal in de volgende situaties:
- Levitation: Gooi de bal iets omhoog. Door op het juiste moment te klikken lijkt het alsof de bal zweeft.
- Leg de horizon in de lensbal gelijk met de horizon in de achtergrond: Je hebt nu één lange horizon.
- Reflectie: Plaats de lensbal in een plas water en je ziet het beeld in de lensbal terug in de reflectie in het water. Het mooie aan dit effect is dat de reflectie weer gespiegeld is.
- Patronen: Patronen doen het erg goed bij lensbal fotografie, dus ga op zoek naar patronen en lijnen!
- Hoe dichter op je onderwerp, hoe beeldvullender het wordt. Plaats bijvoorbeeld een bloemetje achter de lensbal en je zal de bloem beeldvullend terug zien in de lensbal.
- Crop je foto! Als je de omgeving en de bolling van de lensbal grotendeels weglaat blijf je achter met een zeer apart beeld.
Als je dit een tof effect vindt, schaf dan een lensbal aan! Ze zijn helemaal niet zo duur en je kunt er een hoop plezier aan beleven. Het is belangrijk dat je veel foto’s maakt en blijft bewegen met je lensbal en camera. Zo kom je met de mooiste resultaten thuis.
Word lid van onze facebookgroep
Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:
- Krijg antwoord op al jouw vragen
- Laat je inspireren door andere leden
- Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Ik denk dat je 60mm bedoeld ipv. 60cm dat is wel heel groot
Ja, ik zie het! Als je het een keer fout schrijft, schrijf je het meteen overal fout 🙂
Ik heb het aangepast, dank voor het mededelen!