Van 9 t/m 16 november staat Eindhoven volledig in het teken van GLOW; het jaarlijks terugkerende lichtevenement in Eindhoven. De binnenstad van Eindhoven verandert tijdens GLOW in een podium en decor voor jong en oud met prachtige lichtkunstwerken door kunstenaars uit binnen- en buitenland. In dit artikel lees je enkele tips en tricks om GLOW zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

1. Statief mee naar GLOW Eindhoven

Hoewel de kunstwerken voldoende licht geven doet de omgeving dit vaak niet. Je sluitertijden zijn meestal een seconde of langer. Vergeet dus vooral je statief niet! Op statief kan je gemakkelijk lange sluitertijden kiezen zonder dat je bewegingsonscherpte krijgt. Op statief wordt het ook mogelijk om je ISO-waarden zo laag mogelijk te houden waardoor je foto’s ruisvrij worden.

2. Juiste sluitertijd

Tijdens GLOW vind je een grote verscheidenheid aan lichtkunstwerken. Je zal zien dat elk kunstwerk een andere sluitertijd nodig heeft, omdat de een meer licht geeft dan de ander. Blijf dus altijd goed naar je lichtmeter kijken! Jouw lichtmeter in het midden, op de 0, is het uitgangspunt voor een goede belichting. Soms is het nodig om iets onder te belichten of iets over te belichten. Dat moet je ter plekke even bekijken. Het histogram is een goed hulpmiddel om te kijken of je belichting goed is.

 

Fotografie tips voor Glow eindhoven

Foto: Stephan van der Kruis

Fotografie tips voor Glow eindhoven

Foto: Jos Dielis

 

Een groot deel van de kunstwerken bestaat ook uit (bewegende) projecties. Met een te lange sluitertijd wordt een bewegende projectie meer een lightpainting foto. Je ziet dan niets meer terug van de projectie. Bewegende projecties vragen dus om een kortere sluitertijd, bijvoorbeeld 1/200. Met een kortere sluitertijd bevries je namelijk de beweging.

Fotografeer je een LED-kunstwerk? Let dan goed op strepen in je foto. LED-verlichting kan een bepaalde frequentie hebben die je met eigen ogen niet ziet. Op de foto kan je die frequentie terug zien als strepen. Fotografeer LED-kunstwerken dus niet met een te korte sluitertijd, maar bij voorkeur met een langere sluitertijd, bijvoorbeeld 1/20 van een seconde of langer.

3. Ontdekken in de handmatige stand

Tijdens nachtfotografie heeft jouw camera meer moeite met lichtmeting en scherpstelling. Tijdens GLOW is dit niet anders. Jouw camera zal helemaal in de war raken door de lichtkunstwerken. Fotografeer daarom in de handmatige M-stand. In de handmatige stand heb jij de volledige controle over het eindresultaat. Wil je meer weten over het instellen van je camera? Volg dan een workshop.

Wees vooral niet bang om te experimenteren! Juist door te experimenteren ga je ontdekken hoe leuk nachtfotografie is en leer je je camera beter kennen.

4. Zoom burst of light painting

Heb je hier al eens eerder van gehoord? De Zoom Burst techniek is een techniek waarbij je tijdens het maken van een foto in- of uitzoomt. Door het in- of uitzoomen tijdens een lange sluitertijd foto krijg je een heel tof effect met veel dynamiek! Probeer te zoomen net voor het einde van de opname en experimenteer met de sluitertijd en het zoomen zelf.

Tijdens het maken van een lange sluitertijd opname kan je je camera ook bewegen. Wat je dan maakt is een lichtschilderij. Dit kan hele verrassende effecten laten zien. Probeer het beide eens uit!

 

 

5. Bokeh

Die onscherpe, ronde bolletjes in de voor- of achtergrond, dat is bokeh. Tijdens GLOW heb je enorm veel mogelijkheden om met het bokeh-effect te spelen. Fotografeer de kunstwerken eens terwijl ze helemaal onscherp zijn of zoek juist naar een duidelijke voor- of achtergrond met veel licht. Je moet hiervoor wel een groot diafragma kiezen, een laag getal. Zo wordt het effect groter en worden ze veel ronder.

6. Maak gebruik van je omgeving

Doordat GLOW in de binnenstad van Eindhoven plaats vindt en er veel mensen op af komen kan je veel van de omgeving meenemen in je foto. Denk bijvoorbeeld aan mensen die naar het kunstwerk staan de kijken. Die vormen een hele mooie voorgrond. Neem de mensen mee in je voorgrond en je hebt meer diepte, een extra laag waardoor je foto interessanter wordt. Zo zie je ook de grootsheid van sommige projecties. Je kunt bijvoorbeeld ook silhouetten fotograferen of schaduwen.

 

Fotografie tips voor Glow eindhoven

Foto: Jos Dielis

Fotografie tips voor Glow eindhoven

Foto: Jos Dielis

 

Wat je ook kunt doen is de lichtstrepen vastleggen van het verkeer. Dit kunnen fietsers of brommers zijn, maar ook auto’s. Die lichtstrepen vormen weer die extra laag en passen natuurlijk goed bij de lichtkunstwerken. Let goed op de kleine details en kijk goed rond! Leuke foto’s maken kan volop tijdens GLOW en echt niet alleen van de lichtkunstwerken zelf.

7. Korte compositie tips

Compositie is hartstikke belangrijk. Het kan je foto maken of breken. Ik ga je een paar simpele compositietips geven. Als je deze tips onthoudt worden je foto’s al heel snel een stuk mooier.

  • Kies je standpunt goed uit. Ooghoogte is ook maar zo gewoon. Soms komt een kunstwerk echt tot leven als je dicht bij de grond fotografeert. Dit kan van onderen zijn, maar ook op gelijke hoogte van het kunstwerk.
  • Gebruik een groothoeklens en kom dichtbij. Een groothoeklens is wijd en heeft een uniek perspectief. Je kunt iets vastleggen zoals je dat met het blote oog niet kunt. Daarnaast kan je met een groothoeklens heel dichtbij je onderwerp komen.
  • Hou afstand van gebouwen. Als je dicht op gebouwen staat hebben ze de neiging om naar achteren te vallen. Je gaat dan scheve lijnen zien. Hetzelfde gebeurt als je een gebouw niet recht van voren fotografeert. Probeer gebouwen meer van voren te fotograferen of neem meer afstand van het gebouw en probeer de zoomen. Dit vermindert het idee van het naar achteren vallen.
  • Als het regent of heeft geregend kan je gebruik maken van reflecties en de natte straten. De plassen water op straat zijn perfect voor het vastleggen van reflecties. Het natte wegdek zorgt voor prachtige schitteringen en kleuren.

8. Drukte

GLOW Eindhoven is ontzettend populair! In 2018 kwamen er maar liefst 750.000 mensen op af. En dat in een week tijd, reken maar uit. GLOW is tijdens het weekend het meest druk, dus kom als het kan op een doordeweekse dag. Ook later op de avond is het een stuk rustiger. Je kunt GLOW natuurlijk ook combineren met een dagje shoppen in Eindhoven.

Ga jij naar GLOW in Eindhoven? Dan wens ik je heel veel plezier en succes!

 

Belichtingsdriehoek cheat sheets

Gratis: Belichtingsdriehoek cheat sheets

Het kennen van de belichtingsdriehoek is van essentieel belang bij avondfotografie en bij fotografie in het algemeen. Tegelijkertijd is het ook de meest lastige stof om te begrijpen èn te onthouden. Om je te helpen hebben we twee handige cheat sheets voor je gemaakt. Deze kan je altijd raadplegen als je niet meer weet wat de belichtingsdriehoek doet en wat je moet instellen om een foto lichter of donkerder te maken.

Download hier de gratis cheat sheets!