Vraag je je weleens af waarom het zo lang duurt voordat de camera klaar is met het maken van de foto? Dan kan het zijn dat je ruisonderdrukking aan staat. In dit artikel lees je wat ruisonderdrukking doet en waarom kan je deze instelling beter niet of wel kunt gebruiken.

Deze instelling kan je vinden in het menu van je camera. Zoek naar ‘Long Exposure NR’ of iets in die trant. Raadpleeg je handleiding of scroll door je menu als je niet weet hoe je deze instelling kunt vinden.

Meer ruis bij lange sluitertijd

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom de instelling ruisonderdrukking bestaat. Bij het maken van een lange sluitertijdopname wordt de sensor namelijk warm. Doordat de sensor warm wordt is de kans op meer ruis groter. Je kunt bijvoorbeeld vlekken zien in je foto of blauwe en rode pixels, zogenaamde hete pixels. Dit willen we natuurlijk niet. Om deze ruis en hete pixels te verminderen kan je ruisonderdrukking inschakelen.

Wat doet ruisonderdrukking?

Als je ruisonderdrukking aan hebt staan treedt het meteen in werking nadat een foto is gemaakt. De camera blijft dan na het maken van de foto op een zwart scherm staan. Tijdens dit proces kan je geen nieuwe foto’s maken en de camera lijkt niets te doen. Dat is echter niet zo. Vaak zie je een lampje knipperen. De camera geeft daarmee aan dat hij nog bezig is. Wanneer de camera klaar is met ruisonderdrukking kan je je camera weer bedienen. Dit proces duurt vaak erg lang. Duurt jouw opname 30 seconden, dan duurt het nogmaals 30 seconden voordat de camera klaar is met ruisonderdrukking. Duurt jouw opname 2 minuten, dan duurt het nogmaals 2 minuten voordat de camera klaar is.

De camera maakt met ruisonderdrukking aan een dubbele foto, een ‘dark frame’. De eerste foto is jouw normale foto, de dubbele foto is een donker frame. Dit donkere frame wordt gemaakt met dezelfde instellingen zonder dat de sluiter wordt geopend. De camera vergelijkt de ruis van beide foto’s en filtert vervolgens de ongewenste ruis en hete pixels van je normale foto. Het resultaat is een foto met zichtbaar minder ruis en hete pixels.

Is ruisonderdrukking belangrijk?

Als je werkt met programma’s of plugins zoals Adobe Lightroom, Adobe Photoshop of DxO Nik Collection, dan is het aan te raden om ruisreductie op je camera UIT te zetten. Wanneer je van deze programma’s of plugins gebruik maakt, heb je vaak meer mogelijkheden om ruis te verminderen in de nabewerking. Je kunt er dan ook voor kiezen om ruis te laten zitten. Soms valt ruis helemaal niet op en als je ruis gaat verminderen krijg je verlies in details en scherpte. De ruisreductie op je camera kent ook meerdere sterktes. Hoe sterker de ruisreductie ingesteld staat, hoe meer verlies je hebt in detail en scherpte. Als je dit via bewerkingsprogramma’s aanpakt heb je meer controle over het eindresultaat.

Als je na het fotograferen je foto’s niet bewerkt, dan zou ik aanraden om ruisonderdrukking aan te zetten. Houd daarbij rekening met eventueel vermindering in detail en scherpte en met het proces. Dit duurt altijd twee keer zo lang als deze functie aan staat. De belangrijkste regel om zo min mogelijk ruis te krijgen is om je ISO-waarde altijd zo laag mogelijk te zetten. Begin daar dus mee.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!