Je kunt op twee manieren scherpstellen. Je kunt handmatig scherpstellen of via de autofocus van de camera. De autofocus is in drie autofocus programma’s verdelen. Wanneer je de autofocus goed gebruikt zal dit erg nauwkeurig zijn. Maar hoe gebruik je dat systeem nu eigenlijk? En wanneer is welke mogelijkheid het beste? Dat zal ik jullie in deze post uitleggen.

Op de meeste camera’s zitten verschillende autofocus programma’s, namelijk:

  • One shot bij Canon & Single AF bij Nikon (AF-S)
  • AI Servo bij Canon & Continuous AF bij Nikon (AF-C)
  • AI Focus bij Canon & Single-servo AF bij Nikon (AF-A)

 

Autofocus programma’s

Middelste scherpstelpunt ligt op de neus in plaats van op de ogen. Hier kan je de focus and recompose techniek toepassen.

Autofocus programma's

Macro met Single AF.

 

One shot | Single

One Shot is één van de drie autofocus programma’s. Bij deze optie focust de camera wanneer je de ontspanknop half indrukt op één punt. Als je ergens anders op wilt focussen moet je de sluiterknop weer loslaten en opnieuw focussen. Daardoor kun je eerst focussen en daarna nog je compositie aanpassen. Op deze manier kun je dus één scherpstelpunt kiezen (bijvoorbeeld het middelste punt) en daarmee alle composities maken.

Deze optie is handig als je een compositie wilt maken waarbij het gedeelte dat je scherp wilt hebben niet precies op een scherpstelpunt ligt. Je kiest dan het dichtstbijzijnde scherpstelpunt en draait je camera totdat het scherpstelpunt op je onderwerp ligt. Draai vervolgens de camera weer terug de gewenste compositie. Dit heet de ‘focus and recompose-techniek‘. Een nadeel van deze optie is dat het niet heel nauwkeurig is. Wanneer je op een groot diafragma fotografeert en je scherptegebied klein is, heb je eerder de kans om er naast te zitten qua focus.

AI servo | Continuous

Bij deze optie blijft je camera continue focussen op je gekozen scherpstelpunt zolang je de ontspanknop ingedrukt blijft houden. Een voordeel van deze manier is dat je op deze manier makkelijker en nauwkeuriger op snel bewegende onderwerpen (zoals paarden en kinderen) kunt focussen. Een nadeel van deze manier is dat je nu niet na het focussen de compositie kunt veranderen. Wanneer je de compositie namelijk verandert focust je camera opnieuw.

 

Autofocus programma

 

AI Focus | Single-servo

Bij deze optie schakelt de camera tussen One shot en AI servo. Wanneer je de ontspanknop half indrukt focust de camera op het gekozen scherpstelpunt. Mocht je onderwerp nu gaan bewegen zal de camera de beweging blijven volgen en ervoor zorgen dat je onderwerp scherp in beeld blijft. Deze functie is handig als je vaak tussen One shot en AI servo moet wisselen. Maar aangezien je camera toch niet altijd weet wat jij nu precies wilt, vind ik dit de onnauwkeurigste manier en kies ik zelf dus liever voor One shot of AI servo.

In het algemeen heb ik bij stilstaande portretten mijn camera op One shot staan. Dan kies ik altijd het scherpstelpunt dat het dichtste in de buurt ligt van mijn onderwerp. Voor bewegende foto’s heb ik mijn camera op AI servo staan. Met welke autofocus programma’s zal jij gaan fotograferen? Veel succes!

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!