Mijn naam is Sjoerd van der Wal en ik ben allround fotograaf met een voorliefde voor landschaps- en natuurfotografie (nee, ik doe geen bruiloften!). Ik werk nu bijna 8 jaar als zelfstandig fotograaf vanuit mijn woonplaats Kampen. Hoewel ik graag op reis ga voor mijn landschapsfotografie, fotografeer ik ook graag in mijn eigen regio rond de IJsseldelta of op de Veluwe.

Wanneer was het moment dat jij bent begonnen met avondfotografie?

Sinds mijn eerste digitale camera, de Nikon Coolpix 775 met 1,9 megapixel, heb ik al geëxperimenteerd met fotografie in het donker. Doordat je redelijk straffeloos kunt experimenteren met een digitale camera en direct resultaat ziet was voor mij de overstap naar digitaal essentieel in de ontwikkeling van mijn voorliefde voor foto’s maken in de avond.

Het oude stadhuis van Kampen tijdens een mistige avond. Mist voegt meteen een lekker sfeertje toe aan foto’s, zeker in een historische binnenstad.

Wat is jouw stijl?

Voor een landschapsfotograaf is licht essentieel voor een geslaagde foto. Net als zovelen fotograaf ik daarom graag bij zonsopkomst of bij zonsondergang. Maar als de zon onder is blijf ik graag nog even plakken om te zien of het ‘blauwe uurtje’ nog wat interessants gaat brengen. Voor mij is de overgang tussen dag en nacht, waarbij de zon al onder is, maar de lucht nog niet compleet donker is, een van mijn favoriete fotomomenten.

Je hebt een serie avondfotografie gemaakt in Kampen, Overijssel. Waarom heb je besloten een serie over Kampen te maken?

De Hanzestad Kampen aan de oever van de IJssel is een zeer fotogenieke plek door de combinatie van oud en nieuw en natuur en stad. Voor mij geeft avond- en nachtfotografie nog een extra dimensie omdat na zonsondergang andere onderwerpen opeens interessant worden door het spel van licht en donker. De IJssel speelt vaak een speciale rol in mijn foto’s. Doordat de rivier altijd in beweging is wordt geen enkele foto hetzelfde.

Panorama van de skyline van Kampen met de IJssel in de voorgrond. De verlichte schepen reflecteren mooi in het water van de IJssel dat door de lange sluitertijd gladder wordt dan het in werkelijkheid is.

Het moderne ontwerp van de Stadsbrug van Kampen contrastreet met de historische gebouwen aan de kade. Door de lange sluitertijd komt er dynamiek in de bewolking boven de brug.

Hoe zet jij jezelf in de markt?

Ik werk voor verschillende opdrachtgevers, meestal bedrijven en instanties die op zoek zijn naar foto’s van hun producten of voor decoratie van hun kantoren. Daarnaast lever ik foto’s aan bij het internationale fotoagentschap Getty Images en is mijn werk verkrijgbaar voor particulieren bij Werk aan de Muur.

Welke tip wil je aan anderen meegeven?

Het is echt niet moeilijk om te fotograferen als de zon onder is. Bijna iedere camera is hiervoor bruikbaar, al is het wel handig om eentje te hebben die handmatig in te stellen is. Een goed stevig statief is onmisbaar. Als je eenmaal wat ervaring hebt met fotograferen in het donker kun je eindeloos verder blijven experimenteren met bijvoorbeeld bepaalde objecten of juist de sterrenhemel.

Sjoerd van der Wal

Vuurtoren van Schiermonnikoog. Bij een vuurtoren is het een leuke uitdaging om alle lichtbundels apart te vangen. Daarvoor is hier een relatief korte sluitertijd gebruikt van 1 seconde.

Sjoerd van der Wal

Startrail gemaakt op een zandvlakte op de Veluwe. Deze foto bestaat uit 11 verschillende opnames met een sluitertijd van ongeveer 10 minuten. Deze zijn in Photoshop over elkaar gelegd om een startrail te creëren.

Wat foto is jouw persoonlijke favoriet?

Deze laatste foto met de startrails is wel één van mijn favoriete avondfoto’s. De meeste foto’s in het donker zijn in de avond gemaakt, maar dit project duurde tot diep in de nacht. Het is wel een bijzondere ervaring om tijdens een koude winternacht alleen op een stille vlakte in het bos te staan met alleen de geluiden van de natuur en het licht van de sterren en de maan (oke, helaas ook wat lichtvervuiling).

Tot slot: welke tip wil je aan anderen meegeven?

Toptip: Stel in je nabewerking je witbalans eens bij. Je zult zien dat dit een wereld van verschil maakt voor de kleuren in je foto.

Wil je meer zien van Sjoerd van der Wal? Je kunt Sjoerd van der Wal vinden op social media: facebook, twitter en instagram en op zijn website.  Wil je zelf ook schitteren op de inspiratiepagina? Neem dan contact met ons op!