Maak je veel gebruik van lange sluitertijden, lange teleobjectieven of maak je regelmatig marcofoto’s? Dan kan elke minuscule trilling je foto onscherp maken. De spiegelopklapfunctie (mirror lock-up) is een instelling die je kan helpen bij het optimaliseren van de scherpte. In dit artikel lees je wat de spiegelopklapfunctie doet en hoe je dit kunt instellen.

Gebruik je een systeemcamera of compactcamera? Dan is deze tip voor jou niet van toepassing. Deze camera’s hebben namelijk geen spiegel.

Hoe werkt de spiegelopklapfunctie?

Wanneer de foto gemaakt wordt klapt de spiegel op. Als de camera klaar is met het maken van de foto gaat de spiegel weer dicht. Dit opklappen gebeurt met veel kracht. Het opklappen van de spiegel kan een trilling veroorzaken en zorgen voor onscherpte in je foto. Door de spiegelopklapfunctie te gebruiken kan je deze trilling voorkomen.

Wanneer je een foto wilt maken met de spiegelopklapfunctie aan druk je een eerste keer op de ontspanknop. De spiegel gaat dan omhoog. Daarna moet je nog een tweede keer op de ontspanknop drukken. De foto wordt bij de tweede keer drukken gemaakt. Na het belichten klapt de spiegel weer terug. Heel simpel! Op deze manier heb je geen last van de trilling van de spiegel die met grote kracht omhoog klapt.

Waar vind ik de spiegelopklapfunctie?

De spiegelopklapfunctie is een instelling die je in de meeste gevallen kunt vinden in het menu van je camera, maar bij sommige camera’s kan je deze functie activeren via een knop op de body. Waar je de instelling precies bij jouw camera kunt vinden lees je in de handleiding. Fotografeer je via Live View? Dan is de spiegelopklapfunctie niet nodig. Door in Live View te fotograferen is je spiegel al opgeklapt.

 

Spiegelopklapfunctie

De spiegel van de camera.

Spiegelopklapfunctie Nikon

Spiegelopklapfunctie bij Nikon.

MUP spiegelopklapfunctie Nikon

Mup – spiegelopklapfunctie bij Nikon.

 

De spiegelopklapfunctie kan het verschil maken

Velen zullen zeggen dat de scherpte niet wordt verbeterd met het gebruiken van de spiegelopklapfunctie. De winst is zo minimaal dat je het misschien helemaal niet zult merken. Persoonlijk merk ik het bij mijn eigen camera wél. De spiegel klapt met zo’n kracht omhoog dat ik de body licht voel trillen. Niet elk soort fotografie heeft last van deze trilling. Als je veel met groothoekobjectieven fotografeert heeft deze trilling een minimaal effect. Als je bijvoorbeeld macro fotografeert op 100 mm, dan lijkt elke kleine trilling een aardbeving, omdat je zo flink bent ingezoomd.

Maak je bijvoorbeeld regelmatig gebruik van een telelens, fotografeer je met lange sluitertijden of doe je aan macrofotografie? Dan zal je absoluut profijt hebben van deze functie.

Onderstaand voorbeeld laat het verschil overduidelijk zien. De eerste foto is gemaakt met de spiegelopklapfunctie uit. Je ziet hier duidelijk bewegingsonscherpte. De tweede foto is gemaakt met de spiegelopklapfunctie aan en er is geen bewegingsonscherpte meer te zien. Beide foto’s zijn gemaakt op 200 mm.

 

Deze foto is gemaakt met spiegelopklapfunctie UIT. Je ziet duidelijk onscherpte.

Deze foto is gemaakt met spiegelopklapfunctie AAN.

 

Ook al is de winst minimaal, het is toch winst! Als je ook de andere tips al toepast zoals het uitzetten van de beeldstabilisatie, waarom zou je deze functie overslaan?

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!