Tijdens het gebruik van lange sluitertijden kan elke trilling je foto onscherp maken. De spiegelopklapfunctie (mirror lock-up) is een instelling die je kan helpen bij het optimaliseren van de scherpte. In dit artikel lees je meer over deze functie.

Hoe werkt de spiegelopklapfunctie?

Wanneer de foto gemaakt wordt klapt de spiegel op. Als de camera klaar is met het maken van de foto gaat de spiegel weer dicht. Dit opklappen van de spiegel kan een trilling veroorzaken en zorgen voor onscherpte in je foto. Met de spiegelopklapfunctie kan je deze trilling voorkomen. Bij korte sluitertijden zal deze functie niet helpen. De functie helpt wel als je sluitertijden langer worden dan 1/60 van een seconde of als je een lange telelens gebruikt, bijvoorbeeld bij macrofotografie of het fotograferen van de maan.

Wanneer je een foto wilt maken met deze functie aan, dan druk je een eerste keer op de ontspanknop. De spiegel gaat dan omhoog. Daarna moet je nog een tweede keer op de ontspanknop drukken. De foto wordt bij het tweede keer drukken gemaakt en na het belichten klapt de spiegel weer terug. Heel simpel!

De spiegelopklapfunctie kan je vaak niet activeren via een knopje op je body, maar deze vind je vaker in het menu. Waar je deze precies kunt vinden in het menu is verschillend per camera. Kijk dus even goed in het menu of raadpleeg de handleiding.

 

Spiegelopklapfunctie Nikon

Spiegelopklapfunctie bij Nikon.

 

De spiegelopklapfunctie kan het verschil maken

Vele zullen zeggen dat de scherpte niet wordt verbeterd met het gebruiken van de spiegelopklapfunctie. De winst is zo minimaal dat je het misschien helemaal niet zult merken. Persoonlijk merk ik het bij mijn eigen camera wél. De spiegel klapt met zo’n kracht omhoog dat ik de body licht voel trillen. Ook al is de winst minimaal, het is toch winst! Als je ook de andere tips al toepast zoals het uitzetten van de beeldstabilisatie, waarom zou je dan de spiegelopklapfunctie overslaan?

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!