Hoe creëer je een enorme vonkenregen? Dat kan met staalwol! Het effect wat je hiermee krijgt is magisch. Lees hier wat staalwol fotografie is en hoe je op een verantwoorde manier een vonkenregen maakt. Je hebt er helemaal niet veel voor nodig.

 

Wat heb je nodig voor staalwol fotografie?

De eerste stap is het verzamelen van alle materialen. Het belangrijkste is natuurlijk het staalwol. Staalwol kan je kopen in diverse winkels zoals in een bouwmarkt op de huishoudafdeling. Zorg ervoor dat het staalwol zo fijn mogelijk is. Dat kan je herkennen aan het aantal nullen op de verpakking. Hoe meer nullen er op de verpakking staan, hoe fijner het staalwol is, tot een maximum van vier nullen. Hierdoor komt er meer zuurstof bij en krijg je meer vonken. Dat is natuurlijk wat je wil zien, een uitgebreide vonkenregen.

Als je het staalwol hebt, dan moet je het nog ergens in stoppen. Dat kan het beste in een garde. Zo blijft het staalwol er goed in zitten, krijgt het voldoende zuurstof en heeft het voldoende ruimte om te ontsnappen. Om de vonken te laten vliegen moet je de garde met grote snelheid ronddraaien. Dat kan met bijvoorbeeld een ketting of met een hondenriem. Je kunt daarom het best een garde kiezen die een oog aan de onderkant heeft. Tot slot moet je het staalwol aan kunnen steken. Dat kan met een aansteker, maar de makkelijkste manier is door gebruik te maken van een 9-volt batterij. Die hou je er simpelweg tegenaan waardoor het gaat ontbranden.

Online cursus lightpainting

In onze online cursus lightpainting vind je meerdere praktijkvideo’s over de benodigdheden, het klaarmaken van het staalwol en het daadwerkelijke slingeren en fotograferen. Klik hier om meer te bekijken.

 

 Staalwol fotografie tips

 Staalwol fotografie tips

 

Veiligheid staat voorop

Veiligheid is altijd belangrijk als je je bezig houdt met staalwol fotografie. Neem daarom altijd een fles water mee als je staalwol gaat fotograferen. Is het al een week erg warm en heeft het niet geregend, dan raad ik je ten strengste af om met staalwol te gaan spelen. De vonken schieten overal heen en een klein brandje gaat dan al snel over tot een iets groter brandje. Denk daarnaast ook aan je kleding. Trek geen kleren aan die brandgevaarlijk is, draag een veiligheidsbril en zorg ervoor dat er geen vonken in je nek terecht kunnen komen. Denk ook aan je objectief. Als er een vonkje tegen je objectief aan komt, dan kan dat in het glas van het objectief branden. Wees je bewust van de mogelijke risico’s en gevaren.

Nog een belangrijk punt: de batterij. Hou de batterij en het staalwol zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt, vooral tijdens het meenemen. Het laatste wat je wil is dat het staalwol gaat ontbranden in je huis of in je tas, want bij het kleinste contact met de batterij ontbrandt het staalwol

 

Tijdens een workshop lightpainting.

 

Het fotograferen

Als je alles hebt voorbereid en alles in huis hebt, dan kan je aan de slag! Probeer het eerst eens in een omgeving waar geen mensen of gebouwen zijn. Dan weet je hoe het staalwol zich gedraagt en hoe hard je moet draaien om vonken te krijgen, zonder dat mensen er last van hebben of dat er iets in de fik vliegt. In het begin kan je misschien schrikken vanwege het geluid en vanwege het aantal vonken dat eraf vliegt. Bouw het dus langzaam op.

Zet je camera op statief, je diafragma op minimaal f 8 voor meer scherpte en je ISO zo laag mogelijk. Afhankelijk van je omgeving gebruik je een sluitertijd van rond de 10 of 20 seconden. Haal genoeg staalwol zodat je veel kunt experimenteren met je sluitertijd. Dat is het!

Waar stel je op scherp? Probeer scherp te stellen op de persoon die gaat draaien. Dan weet je in ieder geval dat de vonken scherp zullen zijn. Door het gekozen diafragma wordt de rest van het beeld vanzelf scherp. Het scherpstellen gaat het gemakkelijkst handmatig. De autofocus kan in het donker niet altijd een punt vinden om op scherp te stellen. Als je handmatig scherp stelt ben je niet afhankelijk van de autofocus. Hoe je exact handmatig scherp moet stellen lees je in dit artikel. 

Kies zorgvuldig je locatie

De locatie vind ik bij staalwol fotografie het belangrijkst, omdat je het hiermee spannend kunt maken. Je kan staalwol draaien in een kleine ruimte waardoor de vonken bijvoorbeeld via een muur wegspatten of bij het water waar je de vonken in ziet verdwijnen met reflectie. Daarnaast is het natuurlijk kicken om het in een stad als Amsterdam te doen.

 

 Staalwol fotografie tips

 

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!