Ik heb een lange tijd gewerkt bij een gerenommeerde camerawinkel. Regelmatig kreeg ik dezelfde vraag: mijn camera maakt geen scherpe foto’s meer. Wat nu? Help! Het ergste gaat natuurlijk door je heen: de autofocus is kapot! Nee hoor, meestal is de oplossing veel simpeler, namelijk de zoeker afstellen.

Als een klant mij in zo’n geval om hulp vraagt stel je de klant natuurlijk eerst gerust. Vervolgens begin je met afstrepen. Ik kijk als eerst door de zoeker en zie dat het onscherp is. Check. Ik kijk of de camera op de autofocus staat en niet op de handmatige focus. Check. Ik kijk of ik de camera zie scherpstellen. Check. Hoor ik de piep van de autofocus? Check. Tot nu toe is het probleem nog niet gevonden. Laten we eens een foto maken en kijken naar het resultaat via het LCD-scherm. Is de foto scherp? Check! Dan is de tijd aangekomen om naar de zoeker te kijken, want de camera doet het perfect. Wat blijkt: men moet de zoeker afstellen.

 

Zoeker afstellen viewfinder

Wieltje om de zoeker mee af te stellen bij Nikon D5200.

 

Wist je dat je je zoeker af kunt stellen? Dit is mogelijk omdat niet iedereen even scherp ziet. De zoeker moet afgesteld worden op de ogen van een ieder. Ik draai aan het wieltje naast de zoeker en ineens zie ik het beeld scherp worden. Eureka! De klant heeft per ongeluk en volledig onbewust het wieltje van de zoeker aangeraakt waardoor die anders is afgesteld. Het kan ook een nieuwe camera zijn waarbij de zoeker nog op de fotograaf moet worden afgesteld.

Wat bij de klant vaal volgt is schaamte en een excuses. ‘Sorry dat ik zoiets stoms gemist heb’. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, het kan de beste overkomen. Het is zo’n dingetje waar je vaak helemaal niet aan denkt. Ook niet iedereen weet dat dit mogelijk is of gaat uit van een groter probleem.

Dus, heb je net een nieuwe camera gekocht? Stel dan de zoeker af op jouw ogen. Ben je een brillen- of lenzendrager, ook dan is het nodig om je zoeker bij te stellen.

 

Fotografie Startersboekje – 28 handige fotokaarten

Maak een vliegende start! Het Startersboekje bevat onderwerpen die voor iedere fotograaf belangrijk zijn:

  • Incl. handige spiekbriefjes
  • Incl. 12 compositie technieken en 16 praktijkvoorbeelden
  • Beschikbaar als e-book of boekje in a5 formaat
Meer informatie