Een goede voorbereiding is het halve werk. Met The Photographer’s Ephemeris wordt die voorbereiding jou makkelijk gemaakt. Wij leggen je uit waarom The Photographer’s Ephemeris (afgekort TPE) jou enorm kan helpen met het maken van de perfecte foto.

The Photographer’s Ephemeris

Je hebt een aantal keer de zonsondergang gefotografeerd, maar bent niet tevreden met het resultaat. Je wil het beeld spannender maken door een herkenningspunt aan je beeld toe te voegen zoals een vuurtoren of brug. Weet jij op welke locatie, op welke datum en op welk tijdstip je exact moet staan om dit voor elkaar te krijgen?

TPE geeft je een inzicht in de positie van de zon en maan gedurende de dag en nacht. Deze posities en tijdstippen kan je overal ter wereld bekijken wanneer je maar wil, in het verleden en zelfs in de toekomst. Doordat TPE een inzicht geeft in de positie van de zon en maan kan jij niet alleen bekijken hoe laat je aanwezig moet zijn voor het gouden of blauwe uurtje. Het biedt je de mogelijkheid om meer creatieve en spannendere foto’s te maken.

Creëer iets unieks!

Als je de zon onder ziet gaan achter een brug of gebouw, dan creëert dit een mooi silhouet zoals je in onderstaand voorbeeld kunt zien. Dit kan niet het hele jaar door, omdat de positie van de zon elke dag weer anders is. Het kan zomaar zijn dat je maanden moet wachten voordat de zon gaat zakken achter het onderwerp wat je wilt fotograferen. Je moet dus gaan plannen.

 

 

Hetzelfde geldt voor de maan. Niet alleen kan je zien wanneer er weer een volle maan op komst is. Je kunt ook zien wanneer en waar de maan op komt en ondergaat en op welk tijdstip de maan boven de horizon uit komt. Op deze manier kan je tijdens een volle maan fotograferen of de maan achter een gebouw vastleggen of recht boven de kerktoren. Dit geeft een surrealistisch perspectief. tWil je de sterrenhemel fotograferen? Dan kan de maan roet in het eten gooien. Zorg er dus voor dat je de sterren fotografeert op het moment waarop de maan er niet is. Dit zijn enkele voorbeelden die laten zien waarom The Photographer’s Ephemeris zo enorm handig is.

Interactieve kaart

The Photographer’s Ephemeris werkt met een interactieve kaart. Je kunt een locatie intypen en een datum in het verleden of de toekomst kiezen. Vervolgens zie je op die locatie een pin met daar omheen enkele lijnen. Elke lijn staat voor iets anders, bijvoorbeeld de opkomst en ondergang van de zon en maan. Onder de kaart vind je een tijdbalk met daarin de belangrijkste gebeurtenissen per dag. Als je aan de tijdbalk sleept, dan veranderen de lijnen met je mee. Op deze manier kan je heel specifiek bekijken waar de zon onder gaat of wanneer de maan boven de horizon uit komt zodat jij je perfecte foto kunt plannen.

 

The Photographer's Ephemeris

 

Gevonden locaties opslaan

Als je een geschikte locatie en datum hebt gevonden, dan kan je deze locatie opslaan. Deze locatie komt dan in een lijst te staan, samen met andere locaties die je hebt opgeslagen. Deze locaties kan je vervolgens exporteren in de vorm van een .kml bestand. In een .kml bestand worden alle gegevens opgeslagen die bijvoorbeeld Google Earth jou laten zien. Dit bestand kan je importeren en bekijken in Google Earth of jouw GPS waardoor je niet volledig afhankelijk bent van TPE.

The Photographer’s Ephemeris wordt gezien als de heilige graal voor elke landschapsfotograaf. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil jij ook gebruik maken van The Photographer’s Ephemeris? TPE is online te bekijken op hun website, maar is ook beschikbaar als app voor iOS en Android voor een paar euro.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!