Timing is alles in fotografie, zo ook tijdens het blauwe uurtje. Aan de hand van enkele voorbeeldfoto’s wordt duidelijk waarom timing zo belangrijk is.

25 oktober, 17:35

Het is 25 oktober en we zijn in Amersfoort bij de prachtige Koppelpoort. Ik ben ruim op tijd voor het blauwe uurtje en wacht rustig tot de lampen aan gaan en het steeds donkerder wordt. Om 18:35 maak ik mijn eerste foto. Een kwartier later is het al iets donkerder geworden en zijn de straatlampen aan gegaan. Er zit al meteen meer sfeer in de foto. Om 18:45u is op deze dag officieel het blauwe uurtje begonnen.

 

Het blauwe uur draait om timing

 

25 oktober, 18:55

5 minuten later om 18:55u is het nog een stukje donkerder geworden en de kleur van de straatlampen is in intensiteit toegenomen. We zitten nu zo’n 10 minuten in het blauwe uurtje. Wat ik persoonlijk erg interessant vind is dat het 5 minuten later, om 19:00u, prachtig blauw is geworden. Daar zit dus slechts 5 minuten tijd tussen! In de tussentijd is de verlichting van de Koppelpoort ook aangesprongen.

 

Het blauwe uur draait om timing

 

Vanaf begin tot eind neemt de intensiteit van het blauwe uurtje snel toe. Je hebt geen tijd om te slapen. Wees alert en blijf veel foto’s maken. Elke foto zal net iets anders zijn dan de vorige foto.

Het heeft een hoogtepunt

Het blauwe uurtje heeft een hoogtepunt. Dat is het punt waarop het blauwe uur zijn mooiste, diepe blauwe kleur heeft bereikt. Daar moet ik vaak lang op wachten. Ik ben tenslotte lekker op tijd zodat ik niet hoef te haasten en lekker kan wachten tot het langzaam donker wordt. Als die blauwe kleur eenmaal is bereikt, dan merk ik dat ik niet veel tijd heb om het perfecte plaatje te maken. Als het blauwe uurtje eenmaal het hoogtepunt heeft bereikt is het in enkele minuten voorbij.

Wees op tijd, zet je apparatuur alvast op, kies je compositie en wees alert op het hoogtepunt. Blijf veel foto’s maken zodat je achteraf veel keus hebt qua foto’s en niet het hoogtepunt mist.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids