Dit is een korte tip voor fotografen die bijvoorbeeld een timelapse of startrail foto willen maken. We gaan er in dit artikel van uit dat je werkt met de handmatige focus en niet met de autofocus van de camera.

Plak je focusring vast

Als je een timelapse of startrail foto maakt, maakt jouw camera voor langere tijd meerdere foto’s achter elkaar. Dit kan 10 minuten zijn, een half uur of soms zelfs enkele uren. Je camera staat dan langdurig stil. Het is daarbij belangrijk dat elke foto dezelfde scherpte bevat. Als de scherpte halverwege de reeks verandert kan je dit terug zien in je eindresultaat.

Om te voorkomen dat je per ongeluk aan de scherpstelring draait en de scherpte daarmee verandert is het handig om de scherpstelring met een klein stukje tape vast te plakken. Het zijn van die kleine, stomme foutjes die grote gevolgen kunnen hebben. Het zijn van die foutjes die je pas doorhebt als het te laat is. Door je focusring vast te plakken kan je dit soort foutjes voorkomen. Een hele korte tip, maar dus wel heel handig…

 

Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Word lid van onze facebookgroep