In veel fotobewerkingsprogramma’s heb je de mogelijkheid om je kleuren te verzadigen met de schuifjes Verzadiging (Saturation) en Levendigheid (Vibrance). Beide instellingen maken je kleuren feller, maar doen dit op een verschillende manier. Om een juiste kleurweergave te krijgen is het belangrijk dat je het verschil goed kent tussen verzadiging en levendigheid. Daar gaan we in dit artikel uitleg over geven.

Verschil tussen verzadiging en levendigheid

Het in de min of plus zetten van de schuif verzadiging (saturation) heeft effect op alle kleuren in jouw foto. Zet je verzadiging op +100, dan knallen alle kleuren van je beeld. Zet je de verzadiging op -100, dan haalt dit alle kleur uit je foto. Je zal een zwart witte foto krijgen.

Levendigheid (vibrance) heeft, in tegenstelling tot verzadiging, niet een effect op alle kleuren. Het heeft vooral effect op de koelere kleuren. Zet je levendigheid op +100, dan zullen de koelere kleuren zoals blauw meer gaan overheersen dan de warme kleuren zoals geel, oranje of rood. Zet je levendigheid op -100, dan zijn het vooral de koelere kleuren die uit je foto zullen verdwijnen.

Om dit verschil te laten zien heb ik hieronder drie foto’s. Op de eerste foto is geen kleurcorrectie toegepast. De tweede foto bevat +100 levendigheid en de derde foto bevat +100 verzadiging. Het verschil is groot, maar je ziet voornamelijk verschil in het blauw.

 

Neutraal belicht

Geen kleurcorrectie.

+100 levendigheid Lightroom

+100 levendigheid.

+100 verzadiging Lightroom

+100 verzadiging.

 

Wanneer je welke functie toepast hangt af van welke kleuren je wilt accentueren. Wil je meer de koele tinten benadrukken in plaats van de warme tinten? Kies dan levendigheid. Wil je alle kleuren in je foto benadrukken, kies dan verzadiging. Levendigheid is bijvoorbeeld de meest geschikte keuze bij portretfotografie, omdat het de huidtinten met rust laat. Pas je bij portretten verzadiging toe, dan is de kans op een oranje of rode huidtint groot waardoor je onnatuurlijke kleuren krijgt. Verzadiging is bijvoorbeeld vaak wel mooi bij landschapsfoto’s.

Bekijk per foto wat het meest van toepassing is, pas het toe met mate en pas het aan op jouw smaak.

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!