In deze video behandel ik het principe tekenen en schrijven met licht. Door te tekenen of schrijven met licht kan je leuke figuren en teksten tevoorschijn toveren in jouw foto. Je gaat in deze video leren hoe je dit zelf in de praktijk kunt toepassen.

Tekenen of schrijven met licht betekent dat je met een lichtbron voor de camera gaat staan en tijdens de opname met je licht gaat tekenen of schrijven. Dit doe ik in de avond in mijn woonkamer. Ik heb verschillende lichtbronnen bij de hand zodat ik verschillende lichttekeningen kan maken.

 

 

Scherpstellen en instellingen

Ik zet de camera op statief en bepaal de plek waar ik ga staan. Op de plek waar ik ga staan plaats ik een voorwerp waar ik op kan scherpstellen. Als het scherpstellen op dat onderwerp is gelukt, dan markeer ik die plek en zet ik de camera op manual focus. Zo blijft de focus gelijk tijdens de fotoshoot. Als ik op de plek van het voorwerp ga staan, dan zal ik scherp in beeld zijn en wordt mijn lichtkunstwerk zo scherp mogelijk.

De instellingen die ik kies zijn ISO 100 om ruis te voorkomen, een diafragma van f 8 voor meer scherpte en een sluitertijd varieren van zo’n 5 tot 20 seconden. De gewenste sluitertijd is de sluitertijd waarin jij genoeg tijd hebt om je lichtkunstwerk te maken, dus experimenteer daar vooral mee.

 

Tekenen en schrijven met licht video tutorial tips

 

Zelfontspanner

Wat ik ook instel is de zelfontspanner. Die zet ik op 10 seconden.  Als je de opname start, dan treedt de zelfontspanner in werkingen heb ik 10 seconden de tijd om klaar te gaan staan op de juiste plek. Als je de opname hebt gestart zie je camera knipperen en hoort hem soms ook piepen. Op het moment dat het lampje of het piepje uit gaat, dan weet je dat de opname is gestart. Je kunt nu beginnen met lightpainten.

Bekijk de video hoe dit er in de praktijk uit ziet en probeer het thuis! Probeer veel uit, experimenteer met sluitertijd en maak heel veel foto’s, want ook ik heb er wel 20 keer over gedaan om tot een mooi camera-icoon te komen hahah. Heel veel fotoplezier gewenst.

Online cursus lightpainting

Deze video behoort tot de online cursus lightpainting. Met deze online cursus ontdek je de wondere wereld van lightpainting en leer je hoe je de mooiste lichtkunstwerken maakt! Deze cursus biedt ruim 2 uur aan lees- en videomateriaal en is inclusief persoonlijke begeleiding van de docent.

Bekijk hier onze aanbieding.

 

Tekenen en schrijven met licht video tutorial tips

Tekenen en schrijven met licht video tutorial tips

 

Fotografie Startersboekje – 28 handige fotokaarten

Maak een vliegende start! Het Startersboekje bevat onderwerpen die voor iedere fotograaf belangrijk zijn:

  • Incl. handige spiekbriefjes
  • Incl. 12 compositie technieken en 16 praktijkvoorbeelden
  • Beschikbaar als e-book of boekje in a5 formaat
Meer informatie