Nooit meer wisselen tussen MF, AF-S en AF-C. De back button focus kan het allemaal! Met één knop achterop je body kan je scherpstellen zonder dat je eerst de ontspanknop half moet indrukken. Wat is back button focus en waarom is dit een beter alternatief dan het indrukken van de ontspanknop? Lees meer!

Back button focus instellen

Waar zit de knop bij jou? Sommige camera’s hebben een speciaal toegewezen knop achterop de body genaamd AF-ON. Dit is de back button focus. Heb je deze knop niet, dan kan je via het menu een andere knop achterop je body toewijzen als de AF-ON knop. Raadpleeg je handleiding om te zien hoe jij dit met jouw camera kunt doen, want dit is per merk en type verschillend.

 

Nikon D850 AF-ON

Nikon D850 AF-ON

 

Back button focus t.o.v. autofocus (AF)

Om te begrijpen hoe de back button focus werkt geef ik eerst uitleg over de autofocus. Je kunt je autofocus namelijk op twee manieren instellen: op Single AF (One Shot voor Canon) en Continuous AF (AI Servo voor Canon). Met de Continuous AF zal de autofocus continu blijven scherpstellen als je de ontspanknop half ingedrukt blijft houden. Hiermee is Continuous AF ideaal voor het fotograferen van bewegende onderwerpen. Met de Single AF stelt de camera één keer scherp bij het half indrukken van de ontspanknop, ook als je de ontspanknop half ingedrukt blijft houden. Dit maakt Singel AF ideaal voor stilstaande onderwerpen.

Er is nog een derde optie, een combinatie van de twee. Dat is de automatische AF (AI Focus voor Canon) die automatisch de juiste modus kiest. Standaard staat je camera ingesteld op Single AF, maar zodra de camera een bewegend onderwerp detecteert schakelt ie over op Continuous AF.

De back button focus is niets anders dan een knop voor zowel Continuous AF en Single AF op de achterkant van je body. Met één druk op de knop krijg je Single AF. Als je de knop ingedrukt blijft houden krijg je Continuous AF. De back button focus verandert de manier waarop je scherp stelt doordat de scherpstelknop naar de achterkant wordt verplaatst.

Wat is nu het grote voordeel?

Normaal stel je scherp met de ontspanknop. Elke keer als je tussendoor de camera instellingen verandert moet je opnieuw scherpstellen. Het grote voordeel van de back button focus zit hem in het feit dat je dat niet meer hoeft te doen. Je hoeft de ontspanknop niet meer te gebruiken om scherp te stellen, maar alleen om de foto af te drukken. Nu denk je misschien: is dit alles? Zo op papier lijkt het weinig verschil te maken, maar in de praktijk maakt dit een enorm verschil. Het verbetert de efficiëntie. Probeer het eens uit!

 

Nachtfotografie, wat is back button focus

 

Andere toepassingen voor back button focus

Vervanging voor handmatig scherpstellen

Verplaats je autofocuspunt op het punt waar je op scherp wilt stellen en druk op de back button focus. De camera zal nu op dit punt scherpstellen, perfect voor bijvoorbeeld macrofotografie. De automatische focus weet niet waar jij op scherp wilt stellen. Het kan gemakkelijk voorkomen dat jouw camera op het verkeerde punt scherp stelt. Omdat handmatig scherpstellen via je scherpstelring vaak een hele omschakeling is is de back button focus een geweldig alternatief. Als je eenmaal hebt scherp gesteld kan je gewoon je instellingen wijzigen als dat nodig is zonder dat je opnieuw hoeft scherp te stellen.

‘Focus and recompose’ (scherpstellen en herkaderen)

Bij Focus and Recompose stel je eerst scherp op je onderwerp. Vervolgens kies je de juiste compositie. Dit klinkt als de omgekeerde wereld, nietwaar? Daar zijn een aantal redenen voor. Veel camera’s bestaan over slechts 9 of 11 autofocuspunten. Hierdoor kiest je camera niet altijd het juiste autofocuspunt of je onderwerp bevindt zich buiten het bereik van je autofocuspunten (zie foto, scherpstelpunt ligt niet op het oog, maar op de neus). Daarnaast ben je soms niet snel genoeg met het verplaatsen van je scherpstelpunt. Met de Focus and Recompose techniek kan je dit aanpakken.

Om deze techniek optimaal te kunnen gebruiken kies je bij voorkeur Single AF en maar één autofocuspunt. Plaats het autofocuspunt op je onderwerp, druk de back button focus in om scherp te stellen, laat de knop los om die scherpte te behouden en kies vervolgens de gewenste compositie. Je hebt geen gedoe meer met het verschuiven van je autofocuspunt met behulp van je knoppen of joystick. Je bent veel sneller. Pas echter op als je fotografeert met een open diafragma of als je dicht op je onderwerp zit. De kans is groot dat je focus verandert doordat jouw onderwerp na het herkaderen niet meer op het scherptevlak van je camera ligt.

 

Autofocuspunten, wat is back button focus

 

Scherpstelfouten voorkomen

Automatische AF schakelt van Single AF over naar Continuous AF zodra de camera beweging herkent. Helaas wil het weleens voorkomen dat de camera een fout maakt waardoor de focus niet juist is en je opname mislukt. Dat is zonde! Door gebruik te maken van de back button focus heb jij de volledige controle over Single AF of Continuous AF en kan je deze fouten voorkomen doordat je sneller kunt reageren op bewegende onderwerpen. Ga jij back button focus een kans geven nu je dit weet?

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!