Het blauwe uur
Het blauwe uurtje is hét tijdstip van de dag waarop men er op uit gaat om te fotograferen.
Wat is het blauwe uur?
Het blauwe uurtje is een natuurlijk fenomeen dat in het uur voor zonsopkomst en in het uur na zonsondergang te zien is. Het vormt de overgang van licht naar donker of van donker naar licht. Het blauwe uurtje wordt ook wel blue hour genoemd.
Tijdens het blauwe uur kleurt de lucht prachtig blauw. Samen met de geel/oranje straatverlichting heb je vaak een prachtig kleurenspel in je foto’s. Door te fotograferen in het blauwe uur hou je de aandacht van de kijker langer vast. Het geeft jouw foto’s net dat beetje extra. Het is magisch!
Balans in het licht
Avond- en nachtfotografie is één van de mooiste vormen binnen de fotografie. Dit heeft te maken met de gave effecten die je te zien krijgt zoals lichtstrepen of glad water. Tegelijkertijd is het één van de meest technische vormen. Door het grote contrast krijg je heel snel dichtgelopen schaduwen of uitgebeten hooglichten. Het krijgen van een juiste belichting is meteen de eerste grote uitdaging.
Tijdens het blauwe uurtje zit je tussen zonsondergang en het zwart van de nacht in waardoor je een mooie balans te zien krijgt in het licht. Het contrast is nog niet zo groot waardoor je geen dichtgelopen schaduwen en uitgebeten hooglichten krijgt. Je kunt een goede belichting krijgen zonder gebruik te mken van bijvoorbeeld de HDR techniek. Een enkele belichting is vaak genoeg en je zit vaak nog net binnen die 30 seconden sluitertijd.
Hoogtepunt
Het blauwe uurtje kent een hoogtepunt waarop het blauwe uur het mooist is. Op het hoogtepunt heb je een intense blauwe kleur in je foto. Het vergt een goede voorbereiding om op het juiste moment aanwezig te zijn op de juiste plek. Daarbij is het belangrijk dat je weet wanneer het blauwe uurtje begint en eindigt en waar de zon op komt of onder gaat. Deze aspecten beinvloeden de intensiteit van de blauwe kleur.
Als het voor jouw ogen nét te donker lijkt, dan is dat vaak het hoogtepunt. Blijf dus altijd doorgaan met fotograferen, ook al lijkt het dan te donker.
Belangrijke tips voor een vliegende start
Fotograferen tijdens het blauwe uurtje in drie stappen
Het blauwe uurtje, ook wel blue hour genoemd, is hét tijdstip van de dag waarop men er op uit gaat om te fotograferen. Fotograferen tijdens het blauwe uurtje doet men massaal. In deze blog leg ik uit wat het blauwe uurtje zo bijzonder maakt en hoe je in drie stappen tijdens het blauwe uurtje kunt fotograferen om je foto’s nét dat beetje extra te geven.
Tijden van het blauwe uur met deze handige website en app
Het blauwe uur is geweldig! De blauwe lucht die je krijgt als je tijdens dit magische tijdstip fotografeert maken je foto’s nét iets mooier en zorgt altijd voor extra aandacht. Hoewel het het blauwe uurtje heet duurt het niet altijd een uur lang. Je wilt dus niet te laat komen! Met deze handige website ben je altijd op de hoogte van de tijden van het blauwe uur.
Let op de richting van de zonsondergang en opkomst
De richting waar de zon opkomt en ondergaat heeft een grote invloed op het blauwe uur. Het is belangrijk om rekening te houden met de richting waar de zon onder gaat of op komt. Dit heeft gevolgen voor de duur en intensiteit van het blauwe uur. Bekijk aan de hand van voorbeeldfoto’s hoe dit het blauwe uur beïnvloedt.
Nieuwsgierig geworden?
Hulpgids Het Blauwe Uur
Haal het maximale uit het blauwe uurtje met dit uitgebreide e-book! Het e-book telt 50 pagina’s vol met tips, tricks en handige voorbeelden.
Om in korte tijd het perfecte plaatje te kunnen maken in het blauwe uur heb ik voor jou deze hulpgids geschreven. Deze hulpgids staat boordevol tips & tricks om de mooiste blauwe uur foto’s te maken. Fotograferen tijdens het blauwe uur is namelijk veel meer dan alleen op tijd aanwezig zijn. Er spelen nog een hoop andere factoren mee die je blauwe uur foto tot een succes kunnen maken.