Avondfotografie: voor mij heeft het iets magisch. Zodra het donker begint te worden, verandert jouw omgeving in een totaal nieuwe omgeving met nieuwe dingen om te ontdekken. Het fotograferen met lange sluitertijden kan een beeld creëren dat niet altijd met het blote oog te zien is. Ook jij kan dit soort avondfoto’s maken in slechts drie simpele stappen!

We beginnen met stap 1: voorbereiding

Ik ben van plan om vanavond een aantal avondfoto’s te gaan maken. Ik kijk op Buienradar en zie dat de bewolking voorlopig niet tevoorschijn komt en belangrijker nog, dat het droog blijft. Het is tijd om naar buiten te gaan! Ik bepaal als eerst mijn locatie; waar en wat ga ik fotograferen? Het is belangrijk dat je daar goed over nadenkt. Dan hoef je op locatie niet lang te zoeken en kan je nadenken over de compositie. Ik pak van tevoren ook al mijn spullen. Mijn apparatuur, Leofoto statief, ik controleer mijn geheugenkaarten en mijn batterijen, trek warme kleren aan etc.. Je wilt er ter plekke niet achter komen dat je iets vergeten bent. Een foutje is tenslotte snel gemaakt.

Vaak ben ik van tevoren al op de locatie geweest om te bekijken hoe ik een onderwerp goed in beeld kan brengen. Is een locatie te ver weg? Bekijk de locatie dan via Google Maps.

 

Avondfotografie in 3 simpele stappen

Avondfotografie in 3 simpele stappen

 

Stap 2; weet wanneer de zon onder gaat

Nu ik de locatie weet moet ik nog weten hoe laat ik er moet zijn. Net voor zonsopkomst en net na zonsondergang heb je vaak het mooiste licht. Dat heet het zogenaamde blue hour, het blauwe uurtje. Blue hour is een natuurlijk fenomeen dat vaak maar kort te zien is. Het is het tijdstip van de dag waarop ik er vaak op uit ga om te fotograferen, samen met een hoop andere fotografen. Om te weten hoe laat je op je plek moet staan voor blue hour check ik de website www.bluehoursite.com. Daar staat precies wanneer blue hour begint én eindigt, zowel in de ochtend als in de avond. Dit kan je overal ter wereld en op welke datum dan ook bekijken. Vaak probeer ik ruim van tevoren aanwezig te zijn op de plek waar ik wil fotograferen, want het blauwe uurtje wil ik niet missen. Het voegt iets extra’s toe aan je foto’s. Vaak pak ik ook de zonsondergang nog mee.

Uiteraard is het ook mogelijk om na het blauwe uurtje te fotograferen. Dan wordt de lucht vaak pikzwart. Dat kan ook mooi zijn en een compleet andere sfeer geven. Blijf dus altijd even hangen.

Avondfotografie leren onder leiding van een professional? Informeer dan eens naar een workshop avondfotografie in een stad naar keuze. 

 

30 seconden sluitertijd en een hoop beweging zorgen voor dit bijzondere tafereel tijdens SAIL Amsterdam 2015.

 

Dat brengt ons bij stap 3: ga op tijd weg

Als ik ruim van tevoren op de locatie aanwezig ben, dan heb ik genoeg tijd om rustig mijn apparatuur op te stellen, mijn compositie te bepalen en mijn instellingen alvast goed te zetten. Dan kun je rustig wachten tot het steeds donkerder begint te worden, Zo mis je het mooiste licht niet, kom je niet voor verassingen te staan en kan je lekker ontspannen je ding doen.

Deze simpele drie stappen vormen voor mij de basis. Nu kan je zelf aan de slag. Probeer het eerst eens in je eigen straat of stad om het een beetje onder de knie te krijgen. Ga daarna steeds een stapje verder en wees kieskeurig in het uitzoeken van de locatie en de compositie. Haal altijd alles uit jezelf en uit de foto en blijf jezelf uitdagen, nét zolang totdat jij tevreden bent. Is het niet naar je zin? Verander dan je compositie of je instellingen en blijf het proberen.

Een aantal kleine tips die het verschil kunnen maken:

  • Zet je ISO zo laag mogelijk. Daardoor voorkom je onnodig ruis in je foto’s.
  • Zet je diafragma tussen f 8 en f 11 voor optimale scherpte en pas daarop je sluitertijd aan. Je diafragma instellen op f 16 en f 22 kan ook. Dan worden sterke lichtbronnen zoals straatverlichting weergegeven als sterren.
  • Stel een lange sluitertijd in. Kijk naar de lichtmeter van je camera om te weten hoeveel seconden je in kunt stellen. Experimenteer lekker met de lengte van je sluitertijd.
  • Zet de beeldstabilisatie op je objectief UIT. De stabilisatie zorgt ervoor dat cameratrillingen verminderd worden, maar doordat je een statief of stabiele basis gebruikt is die extra stabilisatie niet nodig. De stabilisatie kan er soms zelfs voor zorgen dat je onscherpe foto’s krijgt.
  • Gebruik een stevig statief of stabiele basis (zoals een rijstzak op een muurtje) om vanaf te fotograferen om onscherpte te voorkomen, want je werkt vaak met lange sluitertijden van wel 30 seconden of langer.

Dit is avondfotografie in 3 simpele stappen. Wil je meer weten? Lees onze tips in de blog of bestel het boek Avondfotografie.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!