Donkere plekken in Nederland om de sterrenhemel te fotograferen
We zijn trots op ons mooie Nederland, maar op één ding hoeven wij dat niet te zijn. Nederland is namelijk één van de landen met de meeste lichtvervuiling. Daar hebben wij allen last van. Zo verstoort het teveel aan licht ons ritme, samen met die van de natuur, terwijl we daar zo ontzettend zuinig op moeten zijn.
Voor de nachtfotograaf is lichtvervuiling een extra doorn in het oog. Lichtvervuiling zie je terug als een geel/oranje zweem in je foto. Lichtvervuiling zorgt ervoor dat we in de grote stad nog maar 10% (!) van alle sterren kunnen zien. Gelukkig zijn er een aantal plekken in Nederland waar lichtvervuiling zijn omgeving nog niet heeft aangetast.
Om een idee te krijgen waar er veel of weinig lichtvervuiling is kan je hier kijken: de Atlas leefomgeving.
Dark Sky Park Nederland
Er zijn twee plekken in Nederland die zijn omgedoopt tot Dark Sky Park door de Dark Sky Association. Dark Sky Association is een organisatie die zich wereldwijd inzet tegen lichtvervuiling. Ze zoeken plekken overal ter wereld waarbij je tijdens de nacht totale duisternis kunt ervaren en de sterrenhemel kunt bekijken. In Nederland zijn er twee van dit soort parken.
Boschplaat Terschelling en Nationaal Park Lauwersmeer
De eerste locatie is de Boschplaat op Terschelling. De Boschplaat is een belangrijk natuurreservaat. Het is een uitgestrekt duingebied met verlaten stranden. De tweede locatie is Nationaal Park Lauwersmeer in Groningen. Het Lauwersmeer bevindt zich op de grens van Groningen en Friesland en is een belangrijk vogelgebied. Als je de sterrenhemel wilt fotograferen, breng dan eens een bezoek aan deze locaties.
Andere donkere plekken in Nederland
Het ligt voor de hand dat je de stad moet verlaten als je de sterrenhemel of Melkweg wilt fotograferen. Daar komt tenslotte de meeste lichtvervuiling vandaan. Je hebt een betere kans in weilanden, polders of bosrijke gebieden. Lees hieronder drie locaties waar je prachtige foto’s kunt maken.
Schiermonnikoog
Schiermonnikoog had in januari 2019 nét geen 1000 inwoners en waar weinig inwoners zijn is er ook weinig lichtvervuiling. Schiermonnikoog vormt dus een prima locatie om sterren te kunnen fotograferen! Eigenlijk zijn alle waddeneilanden wel geschikt. De natuurlijke omgeving kan ook nog eens een prachtige toevoeging zijn voor je foto.
Radiosterrenwacht Westerbork
In de bossen dichtbij Westerbork in Drenthe vind je een reeks antennes die erg indrukwekkend zijn. Deze locatie bevindt zich in een bosrijke omgeving waar je weinig last hebt van lichtvervuiling. De antennes vormen een prachtige voorgrond voor je sterrenfoto’s.
De antennes staan in de buurt van herinneringscentrum Kamp Westerbork. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 2 km lopen naar deze locatie. Je kunt er niet direct met de auto heen.
De Veluwe
In het hart van Nederland vind je de Veluwe. Ook hier heb je relatief weinig lichtvervuiling. In het hart van de Veluwe vind je Radio Kootwijk nabij Apeldoorn. Radio Kootwijk zal voor een waanzinnige voorgrond zorgen in je sterrenfoto.
Vermijd de maan
Hoe donkerder het is, hoe meer sterren je ziet. Dat houdt in dat je rekening moet houden met de stand van de maan. De maan is een natuurlijke ‘lichtvervuiler’ en een volle maan belemmert het zicht op de sterren enorm. Probeer te fotograferen als de maan niet zichtbaar aan de hemel staat.
Dit waren 5 locaties waarbij je als nacht- en astrofotograaf je hart op kan. Basistips voor het fotograferen van de sterrenhemel vind je hier en tips voor het fotograferen van de Melkweg vind je hier. Ik wens je succes met fotograferen!
Praktijkboek Astrofotografie
Kijk jij altijd vol verbazing naar de sterrenhemel? In dit Praktijkboek Astrofotografie, geschikt voor de beginnende en gevorderde fotograaf, delen Renzo Gerritsen en Corné Ouwehand hun jarenlange kennis met jou. Zo leer je stap voor stap hoe je spectaculaire foto’s maakt van de nachtelijke hemel.
Heel veel fotoplezier gewenst! Neem gerust contact op als je vragen hebt. Ik help je graag.