Een zonnekap gebruiken tijdens avondfotografie? Dat klinkt natuurlijk heel gek, maar het gebruiken van een zonnekap bij avondfotografie is om meerdere redenen zeer aan te raden!

Zonnekap gebruiken bij avondfotografie voorkomt lensflares

In een eerder artikel heb ik geschreven over hoe lensflare ontstaat en hoe je dit kunt voorkomen. Wanneer licht in de lens schijnt kunnen er reflecties binnenin de lens plaatsvinden met lensflare tot gevolg. Dit kan een hele mooie toevoeging zijn, maar vaker is het meer storend dan wenselijk. Een lensflare kan verschillen in grootte, maar ook in vorm en kleur. Om lensflare te voorkomen moet je het licht afschermen zodat het niet meer in je lens schijnt. Dit kan het makkelijkst met een zonnekap. Hoe langer de zonnekap, hoe meer licht er wordt afgeschermd, hoe kleiner de kans op lensflares wordt. Groothoeklenzen hebben vaak een hele kleine zonnekap. Lenzen met een groter brandpuntafstand zoals een telelens hebben vaak hele grote zonnekappen die je ook van de lens kunt verwijderen.

Zie je na het gebruik van de zonnekap nog steeds lensflares? Bekijk dan of je de lichtbron uit je foto kunt laten. Lukt dit niet, dan moet je van compositie veranderen of heel handig zijn in Photoshop.

 

Zonnekap gebruiken

 

Geen druppels op je lens

Wanneer het regent is het uiteraard af te raden om te gaan fotograferen, mits je je apparatuur beschermd hebt tegen regen zoals met een regenhoes. Maar als het buiten miezert kan een zonnekap een enorme redding zijn. Niets is vervelender dan je opname te moeten onderbreken omdat er een druppel op je lens komt. Vervolgens wil je dit schoonmaken en maak je de lens in eerste instantie alleen maar viezer. Tijdens het schoonmaken kan het ook voorkomen dat er nieuwe druppels op komen. Een zonnekap gebruiken kan dit voorkomen.

Het biedt bescherming

Veel mensen gebruiken een UV-filter ter bescherming van de lens. Wanneer je je lens per ongeluk ergens tegenaan stoot is het filter het eerst wat kapot gaat en niet je lens. Ook beschermt het tegen krassen. ‘s Avonds is het echter af te raden om een uv- of ander filter te gebruiken omdat ook filters lensflares kunnen veroorzaken. Haal ‘s avonds je filter eraf en vervang het filter door de zonnekap. Als je je lens ergens tegenaan stoot, dan is het de zonnekap die de val breekt. Een zonnekap is ook nog eens goedkoper dan een uv filter en natuurlijk stukken goedkoper dan het vervangen van je lens.

Schroef nu die zonnekap op je lens! Het is licht van gewicht, neemt geen extra ruimte in beslag en scherm het licht af zonder dat je daar je handen voor moet gebruiken. Daarnaast wordt een zonnekap vaak standaard meegeleverd met een lens. Nu je bovenstaande tips hebt gelezen heb je geen enkele reden meer om hem niet mee te nemen.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!