Nachtfotografie is uniek! In dit artikel lees je waarom nachtfotografie zo geweldig is voor jou als fotograaf en waarom het goed is voor je ontwikkeling.

Je ziet het anders dan de werkelijkheid

Zodra het donker wordt neemt het licht af. Omdat jouw camera voldoende licht nodig heeft om een foto te kunnen maken maak je tijdens nachtfotografie gebruik van lange sluitertijden. Hoe langer de sluitertijd, hoe langer het licht op de sensor valt, hoe lichter jouw beeld wordt. Hiermee wordt het mogelijk om zelfs op de donkerste locaties nog een goed belichte foto te krijgen. Het verlengen van je sluitertijd is dus praktisch, maar het verandert ook jouw omgeving. Het laat namelijk bijzondere effecten zien, effecten die je niet met het blote oog ziet.

Water dat lijkt op ijs, lange lichtstrepen of stervorming bij sterke lichtbronnen; dit zijn enkele effecten die je kunt zien als je fotografeert met een lange sluitertijd. Denk hierbij aan 5, 10, 30 seconden of zelfs langer. Probeer het eens uit! Ga bij een drukke weg staan of aan de kust en fotografeer met een sluitertijd van bijvoorbeeld 5 of 10 seconden. Jij zal deze effecten meteen zien.

Ben je nieuwsgierig? Download dan ons gratis e-book ‘De effecten van lange sluitertijden’. In dit e-book vertel ik jou welke effecten je te zien krijgt en wat je daarvoor moet instellen.

 

Effecten lange sluitertijd

Een typische lange sluitertijd foto van een langsrijdende bus in London.

Light painting fiets

Light painting, tekenen met licht.

 

Veel creatieve mogelijkheden!

Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van light painting? Light painting is schrijven met licht. Hiermee kan je je eigen kunstwerk maken met behulp van licht en lange sluitertijd. Kies een verduisterde ruimte en pak een lichtje zoals een fietslampje of zaklamp. Zet je camera op statief, stel de sluitertijd in op 10 seconden en gebruik de zelfontspanner om een foto te maken. Tijdens het maken van de foto probeer jij je naam te schrijven. Bekijk dan eens het resultaat! Lees hier uitgebreid over light painting.

Heb je water in je foto en is het windstil? Dan kan je een heel mooi spiegeltje fotograferen. Jouw onderwerp zal je dan als een spiegel in het water terug zien. Dit werkt ook heel goed met plassen water op straat. Wist je al dat bepaalde lichtbronnen sterren kunnen worden? Dit geeft een heel surrealistisch effect. Zie de voorbeeldfoto’s onderaan dit artikel. Als je je bewust bent van deze effecten heb je enorm veel creatieve mogelijkheden. Zo kan je per situatie bekijken welke effecten jij in je foto kunt toepassen.

Je wordt je camera de baas

Tijdens de nacht kent jouw camera een aantal beperkingen. De autofocus heeft bijvoorbeeld moeite met scherpstellen en met het meten van het licht. Het is daarom zeer aan te raden om je camera in de handmatige stand te zetten. Je moet dan je sluitertijd, diafragma en ISO zelf instellen en, als het niet lukt om automatisch scherp te stellen, handmatig scherpstellen. Vervolgens moet je je belichting goed controleren doordat er in de nacht veel contrasten zijn. Lichtbronnen raken snel overbelicht of schaduwen worden al snel te donker. Dit vraagt wat kennis over de camera en hoe je die gebruikt. Laat je hierdoor niet tegenhouden als het de eerste keren misschien niet lukt! Fouten maken mag en van je fouten leer je. Het is geweldig om je eigen ontwikkeling te zien. Vergelijk je eerste nachtfoto’s maar eens met de nachtfoto’s die je binnenkort maakt. Je ziet een zichtbaar verschil. Zo was mijn eerste keer nachtfotografie een totale ramp.

Wil jij leren hoe je nachtfoto’s maakt in de handmatige stand? Ik kan je daarbij helpen! Ik geef een workshop nachtfotografie waarbij je gegarandeerd leert hoe je je camera de baas bent in de handmatige stand, incl. gratis videolessen en feedback op jouw foto’s. Lees hier meer informatie over mijn workshops nachtfotografie. Zie ik jou binnenkort?

 

Stervorming.

Startrail

Startrails.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!