Het is 10 april 2014. Het is de dag dat ik na mijn werk mijn statief achterop de fiets bind en met mijn camera richting de Prins Clausbrug fiets in Utrecht. Dagelijks fietste ik onder en over de Prins Clausbrug en kwam erachter dat de Prins Clausbrug een heel mooi doorkijkje had. Reden genoeg om mijn eerste keer nachtfotografie hier uit te proberen.

Mijn eerste keer nachtfotografie was een ramp!

Zie onderstaande foto, mijn allereerste nachtfoto. Alles wat er mis kan zijn met deze foto is mis. Allereerst is de foto overbelicht. Ik had nog nooit van de lichtmeter gehoord en wist totaal niet hoe de belichtingsdriehoek werkte. Wat ik wel wist was dat ik een lange sluitertijd nodig had, dus ik stelde de camera in op 15 seconden. Blijkbaar had ik ook iets gelezen over ISO, want die stond hier op 400. Totaal overbodig waardoor er zichtbaar ruis in de foto zit. Mijn diafragma stond op f 4 waardoor de foto niet volledig scherp is. Die overbelichting valt nog een beetje te corrigeren, maar de foto is ook niet scherp. Ik had niet goed scherpgesteld, een te licht statief gebruikt en geen afstandsbediening of zelfontspanner.

 

Mijn eerste keer nachtfotografie

EXIF: f 4, 15 sec, ISO 400

 

10 foto’s verder en wat experimenteren met instellingen en compositie kreeg ik de smaak te pakken. Ik ging terug naar mijn eerste compositie. Ik wilde per se deze foto hebben! Gelukkig wist ik dat de sluitertijd korter moest om overbelichting te voorkomen. De sluitertijd is bij deze foto 5 seconden, dus de belichting is nu een stuk beter. Helaas had ik niets veranderd aan de ISO en het diafragma. Dat stond dus nog steeds fout. Misschien wel de grootste verbetering is de scherpte. Ik had scherpgesteld op de punt, waardoor die mooi scherp is en dat is het belangrijkste. De brug zelf is helaas nog onscherp door het gekozen diafragma.

 

EXIF: 5 sec, f 6,3, ISO 400.

 

Ik had mij van tevoren goed ingelezen over de belichtingsdriehoek en andere tips over nachtfotografie. Op dat moment was ik er zeker van dat ik de instellingen kende die nodig waren. Op de locatie zelf bleek dat het veel lastiger was dan gedacht. Ik was veel informatie vergeten en had te weinig kennis over de camera. Ik wist bijvoorbeeld niet goed hoe ik diafragma op de camera kon veranderen. Ik bleef ook maar klooien met mijn statief en de compositie waardoor ik al blij was dat ik überhaupt een resultaat had. Ik bakte er vrij weinig van, gewoon omdat ik geen enkel idee had waar ik mee bezig was, maar…

…Ik vond het geweldig!

Na het maken van deze foto’s ben ik verder gaan experimenteren. De sluitertijd ging korter en langer en het diafragma heb ik regelmatig veranderd. Ik had best wel mooie resultaten van de brug en als je weet wat je fout doet kan je jezelf verbeteren. Dat is wat ik deed! Ik werd enorm nieuwsgierig naar de mogelijkheden van nachtfotografie en werd erdoor geobsedeerd. Na nog meer lezen over fotografie, nog meer oefenen op de handmatige stand en gewoon veel doen kreeg ik de smaak te pakken. Langzaam, maar zeker kreeg ik ook de kennis en ervaring en na een aantal maanden kon ik mijn camera vol vertrouwen volledig handmatig instellen. Mijn doel was bereikt.

Tips voor als je net begint

Een belangrijke tip die ik jou wil meegeven als je net begint met nachtfotografie is: lees je goed in en schrijf op wat je leest! Je vergeet het heel snel, maar als je het als een boodschappenlijstje bij je hebt kan je jezelf herstellen. Zorg er ook voor dat je niet alleen weet wat je moet instellen, maar dat je ook vooral weet waarom. Wij kunnen je hierbij helpen. Download onze gratis handige belichtingsdriehoek spiekbrief. Deze kan je downloaden zodat je deze tijdens het fotograferen kunt raadplegen als je het even niet meer weet.

Wil je nachtfotografie in de praktijk leren onder begeleiding van een professional? Wij bieden een workshop avondfotografie of een privéles. Na één avond fotograferen weet jij hoe je de mooiste avondfoto’s maakt. Leer je liever online door het bekijken van video’s? Dan is onze online cursus wat je zoekt.

Misschien nog wel de belangrijkste tip: maak fouten! Van fouten maken leer je het meest. Tot slot heb ik nog een aantal artikelen voor je op een rij gezet die enorm behulpzaam zijn als je gaat starten met nachtfotografie:

Tot slot wil ik nog een aantal foto’s delen van mijn eerste keer nachtfotografie:

 

EXIF: 6 sec, f 6.3, ISO 400

EXIF: 10 sec, f 4, ISO 400.

EXIF: 15 sec, f 32, ISO 400.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!