Wil jij het meest uit je blue hour foto’s halen? In dit artikel lees je 5 tips voor het maken van de mooiste blue hour foto’s.

Tip 1: Wees niet te laat

Blue hour duurt niet altijd een uur lang. Gedurende de wintermaanden duurt het zo’n 45 minuten, in de zomer zo’n 1 uur en een kwartier. Als je tijdens blue hour wilt fotograferen is dit een punt om rekening mee te houden. Je wil niet te laat komen en blue hour missen! Het zwart van de nacht neemt het dan al snel over waardoor je last gaat krijgen van hoge contrasten en je hebt een minder blauwe lucht.

 

5 tips om te fotograferen tijdens blue hour

Wat een verschil! Het blauwe uurtje vs het zwart van de nacht.

5 tips om te fotograferen tijdens blue hour

Een minder intens blauw uurtje, omdat het aan het begin van het blauwe uur is gemaakt.

Tip 2: Waar gaat de zon onder?

Het is belangrijk om te weten waar de zon op komt of onder gaat. Dit heeft namelijk gevolgen voor de duur en intensiteit van het blauwe uur. Fotografeer je in de richting waar de zon ondergaat? Dan duurt het wat langer voordat blue hour haar hoogtepunt heeft bereikt. Je kan soms ook last hebben van het licht van de zon. Je ziet dan een soort van lichte band onder het blauwe uurtje en boven je landschap. Het mooie hiervan is dat je wel perfect de overgang van licht naar donker kunt vastleggen zoals in de foto hierboven. Als je het blauwe uur tijdens zonsopkomst fotografeert is dit natuurlijk precies andersom.

Wil je écht een intense blue hour zonder vervuiling van de zon? Fotografeer dan tijdens zonsondergang richting het oosten. De zon gaat onder in het westen wat betekent dat het blauwe uur in het oosten eerder opkomt en intenser is. Daarnaast heb je ook geen last van die lichte band van de zon. Fotografeer je tijdens zonsopkomst? De zon komt op in het oosten, dus voor een intens blauw uurtje fotografeer je richting het westen.

Lees ook: let op de richting van de zon

Tip 3: Spelen met sluitertijd

Tijdens avond- en nachtfotografie is het altijd aan te raden om te spelen met de sluitertijd. Niet alleen kan je daar veel van leren, soms kan het ook net wat mooier worden als je iets onder- of overbelicht. Hetzelfde geldt voor blue hour. Onder- of overbelichten heeft gevolgen voor de intensiteit van de blauwe kleur. Sta je aan het begin van blue hour? Probeer je foto dan eens onder te belichten. De blauwe kleur wordt nu versterkt. Lijkt het met het blote oog al bijna zwart te worden? Maak dan je sluitertijd langer. Je foto wordt dan lichter waardoor je die blauwe lucht toch weer terug kunt halen en kunt versterken. Als het voor jou te donker lijkt kan je door je sluitertijd langer te maken toch nog die intense blauwe kleur tevoorschijn toveren.

Door je sluitertijd langer of korter te maken kan jij de blauwe kleur dus versterken of afzwakken. Lekker oefenen!

Tip 4: Kies een heldere avond

Ook als het bewolkt is heb je een blauw uurtje. Bewolking verandert daar niets aan. Toch is het blauwe uurtje het mooist als je fotografeert met een heldere hemel. De hemel wordt dan prachtig egaal blauw en je onderwerp steekt mooi af tegen de achtergrond. Als er een beetje bewolking is en er zit beweging in, dan kan je ook hele dynamische luchten krijgen. Een beetje bewolking kan dus wel, maar persoonlijk vind ik blue hour foto’s het mooist als het niet volledig bewolkt is. De foto van de Koppelpoort in Amersfoort is gemaakt tijdens dikke bewolking.

De beste tip die ik je kan geven is: ga gewoon lekker naar buiten! Wil je fotograferen tijdens blue hour, maar zie je bewolking? Laat je dan vooral niet tegenhouden. Misschien maak je alsnog een topfoto! De kans is 50/50 dat je voor verrassingen komt te staan of dat je wordt teleurgesteld en ja, ook teleurstelling horen erbij. Je hebt het in ieder geval geprobeerd.

 

5 tips voor het maken van de mooiste blue hour foto's

Blauwe uurtje amersfoort, blue hour Koppelpoort, night photography

 

Tip 5: De tijden van blue hour

Voorbereiding is het halve werk. Je wilt niet te laat komen of het hoogtepunt missen. Een handige site om de tijden te bekijken is BlueHoursite.com. Via deze website kan jij overal ter wereld bekijken hoe laat het blauwe uurtje start en stopt. Daarnaast zijn er vele apps die de tijden van het blauwe uurtje laten zien zoals de Photopills app of de Golden Hour App. Beide apps zijn beschikbaar voor Android en Apple. Ook BlueHourSite heeft een app. Hier kan je ook handige alerts mee instellen! Helaas is die alleen beschikbaar voor Apple.

Bonustip

In de eerste tip hadden we het al over op tijd zijn. Wat als je nu nóg iets eerder op pad gaat en het gouden uurtje mee pakt? Tijdens het gouden uur heb je zacht licht, mooie lange schaduwen en gouden randjes rondom mensen, dieren en onderwerpen.

Wat als je na het blauwe uurtje nog even blijft plakken? Fotograferen als het pikkedonker is en de lucht zwart kan een totaal nieuw perspectief geven. Hetzelfde onderwerp krijgt nu een compleet andere sfeer. Ja, je hebt een grotere kans op uitgebeten hooglichten en dichtgelopen schaduwen, maar het zwart van de nacht heeft ook iets!

Heb je moeite om je foto’s goed belicht, goed scherp en ruisvrij te krijgen? Ga dan naar Avondfotografie.nl voor tips over avond- en nachtfotografie of volg een praktische workshop nachtfotografie.

 

5 tips voor het maken van de mooiste blue hour foto's

Het gouden uur op haar hoogtepunt.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids