Mijn naam is Arjan Keers, woonachtig in Almere en hovenier van beroep. Fotograferen doe ik al vanaf mijn zesde of zevende jaar. Ik ben begonnen met een simpel instant cameraatje rondom huis en op straat. Later kreeg ik een betere camera en fotografeerde ik tijdens de vakanties met mijn ouders in Zwitserland en Oostenrijk. De bergen en de natuur daar boden genoeg inspiratie en als vanzelf groeide daardoor mijn voorkeur voor landschappen.

Toen ik zelf ging verdienen kocht ik mijn eerste spiegelreflex: een Praktica! Ik heb er veel plezier aan beleefd. In die jaren waren de boeken en kalenders van Martin Kers ook erg populair en ik denk dat daar mijn voorliefde voor het Nederlandse landschap vandaan komt. Vond en vind zijn foto’s nog steeds prachtig en vooral de geometrische vormen en symmetrie in het landschap die je in zijn foto`s terugziet zijn voor mij nog steeds inspirerend.

 

 

Je fotografeert voornamelijk natuurlandschappen. Toch heb je ook een collectie avondfoto’s. Wanneer was het moment dat jij bent begonnen met avondfotografie? En waardoor kwam dat?

Avondfotografie ligt eigenlijk in het verlengde van landschapsfotografie. Vaak ben je nog tot het donker aan het fotograferen en merk je dat de sfeer mooier is als het blauwe uurtje ontstaat. Wanneer je er dan ook nog wat bebouwing of verlichting van straatlantaarns bij hebt, dan heb je al bijna een avondfoto. Door de avondfoto’s van Bas Meelker ben ik me er wat meer in gaan verdiepen. Bas Meelker is een landschapsfotograaf die ook veel stadsgezichten bij avond fotografeert. Vooral de foto van de brug bij Kampen van hem vind ik erg mooi en dan wil je dat zelf ook proberen.

Wat vind je leuk of uitdagend aan avondfotografie?

Het leuke van avondfotografie is dat er een beeld ontstaat wat je met het blote oog niet kunt zien, maar wat de camera wel registreert. Door de lange sluitertijden krijg je onverwachte effecten zoals voorbijrijdende auto`s die lichtsporen in je foto achterlaten. Ook de wolken vervagen tot strepen in de lucht en geven een bijzonder effect.

 

 

Wat is jouw stijl en waarmee onderscheid je je van anderen?

Ik vind mezelf niet zo onderscheidend van anderen. Ik hou wel erg van symmetrie, herhaling en strakke composities. Ik gebruik vaak water in mijn foto’s waardoor je mooie reflecties krijgt als het windstil is.

Je bent lid van de Almeerse Fotoclub. Kan je iedereen aanraden om bij een fotoclub te gaan?

Een fotoclub is een mooie plek om je foto`s te kunnen tonen aan een echt publiek d.m.v. presentaties. Maar ook de gezelligheid en het samen met gelijkgestemden over fotografie discussiëren is altijd boeiend. Verder zijn er bij fotoclubs ook vaak lezingen van profs die erg leerzaam en inspirerend kunnen zijn. Kortom genoeg redenen om je aan te sluiten bij een club!

Welke avondfoto is jouw favoriet en waarom?

Mijn favoriet is de foto die ik maakte van de skyline van Almere. Ik heb daar zoveel mooie en leuke reacties op gehad! De foto hangt inmiddels bij een aantal mensen en kantoren aan de muur, maar helaas is de foto ook een keer door een bedrijf “gejat” van internet en gebruikt als huisstijl. De foto is groot aan de muur en op visitekaartjes en flyers gedrukt. Daar is nooit toestemming voor gevraagd en er is dus ook nooit een vergoeding voor betaald. Ik heb ze uiteindelijk met behulp van een advocaat tot een betaling gedwongen en ze hebben de foto overal moeten verwijderen. Was niet echt leuk, maar heb er wel van geleerd dat je erg voorzichtig moet zijn met het online plaatsen van je foto’s.

 

Arjan Keers

 

Welke tip wil je aan anderen meegeven?

Wil je beginnen met avondfotografie? Bedenk dan dat een goed statief belangrijker is dan een superdure camera! Vanwege de lange sluitertijden moet je een absoluut trillingsvrij statief hebben om scherpe beelden te kunnen maken. Zorg ook dat het statief een hoogte heeft die bij je lengte past zodat je niet steeds kromgebogen hoeft te staan. Het geldt eigenlijk voor al het materiaal wat je gebruikt om je foto te maken. Zorg dat het praktisch is en makkelijk werkt. Wil je weten waar je op moet letten bij aankoop van het statief? Download dan gratis het e-book!

Avondfotografie is niet zo moeilijk en leuk om te doen! Ga eens kijken in je eigen buurt of er gebouwen of plekken zijn die de moeite waard zijn en die een beetje verlicht zijn. Een brug, een kasteel of industrieel pand, er is altijd wel iets te vinden. Ga op zoek naar water en weerspiegeling, een vijver in een park, een kanaal of rivier. Een kermis is ook een leuk onderwerp om in het donker te fotograferen! De bewegende en verlichte attracties geven vaak spectaculaire effecten.

Wil je meer zien of meer te weten komen over Arjan Keers? Bekijk dan zijn website magiclandscapes.nl.

 

De effecten van lange sluitertijd

Gratis e-book: De effecten van lange sluitertijd

In dit e-book leggen we je kort de effecten van lange sluitertijd uit en laten we aan de hand van voorbeeldfoto’s zien hoe deze effecten eruit zien. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt kan je oneindig mooie foto’s maken! Lees o.a. over:

  • Lichtstrepen
  • Water verandert in ijs
  • Stervorming
  • Creëer schimmen

Download hier het gratis e-book!